Försteläraren Henning Pettersson i ett för dagen tomt klassrum. Till hösten kan det bli permament. Foto: Lennart Larsson

Humfryskolan kan tvingas stänga i höst

KRONBORG Det är risk att privata Humfryskolan tvingas lägga ner till hösten. Skolan måste flytta från sina nuvarande lokaler på men har – som läget är nu – inte tillgång till nya.
I ett utskick uppmanar man nu föräldrar och elever att söka andra skolor till höstterminen.

– Vi har varit runt och har haft ett par alternativ. Men som det ser ut nu kommer vi inte att kunna ha lokaler i ordning innan vi måste vara ute härifrån, i augusti, säger Henning Pettersson, just nu tillförordnad rektor men normalt förstelärare på skolan.
Privata Humfryskolan, en 6-9-skola med estetisk inriktning, hyr lokaler av Castellum Briggen. Orsaken till att man nu måste flytta går tillbaka till våren 2013 när Humfryskolan ville utöka verksamheten.

Fastighetsägaren upptäckte då att den detaljplan som gäller för fastigheten medger förskola och vuxenutbildning, inte grundskoleutbildning. Castellum Briggen ville göra en ny plan där grundskola togs med, men tjänstemännen på stadsbyggnadskontoret satte sig på tvären och pekade på den lilla innergården och tyckte att skolan istället borde presentera en plan för en flytt till ett lämpligare ställe.
Briggen höll fast vid sin uppfattning och krävde ett beslut. Det fick företaget – ett avslag av politikerna i stadsbyggnadsnämnden.
Striden var inte över där. Castellum Briggen överklagade och tyckte att skolan borde kunna vara kvar på ett tillfälligt bygglov i ytterligare fem år. Men det blev nej i alla instanser.

Föräldrar som inte har barn i årskurs nio, som slutar inom kort, har blivit upprörda över beskedet, säger Henning Pettersson. Själv vill han inte kritisera kommunen alltför skarpt.
– De på kommunen gör ju bara sitt jobb så det kan man inte säga någonting om. Men eftersom det finns alternativ som inte hinner bli klara så kunde vi kanske ha fått vara kvar en termin eller två till.

Allt hopp är dock inte ute. Skolan har kontaktat kommunen om det prekära läget och frågat om eventuella evakueringslokaler. Inget är dock klart.
Trist är det om skolan tvingas lägga ner, tycker Henning Pettersson.
– Vi har, tycker jag, varit ett alternativ för dem som inte passar in i den traditionella skolan. Vi är en liten enhet, mer familjär. Vi har fått många kommentarer från dem som gått ut att här har de kunnat vara sig själva.

Dagens fråga

Cyklar du till jobbet?

  • Nej (71%, 456 Röster)
  • Ja (29%, 185 Röster)

Antal röster: 641

Loading ... Loading ...

Tv

×