Manfred Malmkvist och Molly Magnusson från Nils Holgerssongymnasiet är båda glada att de fick möjlighet att genomföra projket ”Positiva möten”.foto: sabina mcdowell
Projektet avslutades med teaterföreställningen Mitropa.

Positivt med positiva möten

Skurup Sedan årsskiftet har förstaårs eleverna på Nils Holgerssongymnasiet tillsammans med lärarna drivit projektet ”Positiva Möten” för att motarbeta främlingsfientlighet på skolan. Under fredagen avslutades projektet med föreställningen Mitropa i Abbekås.

– Främlingsfientlighet behöver inte nödvändigtvis innebära ett motstånd för personer från andra länder eller kulturer. Vi märkte i vår verksamhet att eleverna var ganska slutna till sina egna program och klasser och bestämde oss för att börja där, berättar Jenny Sandqvist som är svensklärarinna på Nils Holgerssongymnasiet.

Det var hon som tillsammans med fyra lärarkollegor drog igång projektet ”Positiva Möten” efter en utbildning på Malmö högskola i hur att motverka rasism och främlingsfientlighet i skolorna.
Projektet startade i januari och har gått ut på att samtliga av Nils Holgerssongymnasiets fyra förstaårsklasser, en särklass samt skolans språkintroduktionsklass integrerat genom att under en timme varje vecka göra besök i varandras klassrum.

Under mötena har eleverna fått visa upp sina verksamheter och även provat på praktiska moment från de övriga programmen. Syftet har varit att få eleverna att lära sig om varandra och börja umgås över programgränserna.

Molly Magnusson går naturbruksprogrammet och Manfred Malmkvist bygg- och anläggningsprogrammet på Nils Holgerssongymnasiet, de tycker båda att projektet varit viktigt och mycket givande.
– Det är många människor jag aldrig tidigare lagt märket till som jag nu plötsligt ser. Projektet har även krossat många fördomar jag haft om de övriga programmen och det har varit väldigt roligt att få lära sig om vad de andra gör och hur vi kan dra nytta av varandra, berättar Molly Magnusson.
– Det är härligt att vi fått chansen att göra något sådant här. Jag har lärt mig mycket om andra människor och ser hur många klasskamrater ändrat uppfattning om folk de tidigare haft förutfattade meningar om, fortsätter Manfred Malmkvist.

Tanken är att projektet ”Positiva Möten” ska fortskrida i framtiden. Jenny Sandkvist kommer nu tillsammans med kollegorna utvärdera arbetet för att se vad de kan förändra eller förbättra till nästa läsår.

Projektet avslutades under gårdagen med teaterföreställningen Mitropa på Teater Kapija i Abbekås.
Föreställningen är en självbiografisk historia om en pojkes flykt från hemlandet till Sverige, och kampen om att passa in.

Dagens fråga

Följde du Guldbaggegalan?

  • Nej (91%, 946 Röster)
  • Ja (9%, 99 Röster)

Antal röster: 1 045

Loading ... Loading ...

Youplay

×