– Folk är upprörda och så. Folk har hört av sig efter artikeln, säger Josef Johansson som är chef på Vård och Omsorg där man nu bestämt sig för att starta en utredning kring hanteringen av 90-åringens ärende. ARKIVBILD
Tony Hansson (S). Arkivbild

Anvarige chefen: ”Folk är upprörda”

ESLÖV Skånskans rapportering om skälen till 90-åringens självmord har föranlett att Vård och Omsorg nu drar igång en utredning av hans ärende.
– Det gör vi alltid när vi får in en indikation på att vi brustit i vår hantering, säger förvaltningschefen Josef Johansson.

Även kommunen har fått känna av de många reaktioner som artikeln om 90-åringens självmord väckt.

Enligt Josef Johansson, förvaltningschef på Vård och Omsorg inom Eslövs kommun, har man fått ta emot många mejl och kommentarer på Facebook från människor som reagerat på artikeln om 90-åringen som tog sitt liv efter att inte ha fått en plats på kommunens boende.
– Folk är upprörda och så. Folk har hört av sig efter artikeln. Det är nog från hela Sverige, säger Josef Johansson.

Kommentarerna som riktar sig mot Eslövs kommun är i många fall av samma slag, uppger Josef Johansson.
– Det är mycket om ”hur behandlar ni gamla?” och typ sådant.

Efter att artikeln publicerats väljer Vård och Omsorg alltså nu att starta en utredning för att klargöra om det funnits brister i hur 90-åringens ärende hanterades.
– Det gör vi alltid när vi får in en indikation på att vi brustit i vår hantering. Är det då en allvarlig brist så öppnar man en lex Sarah-utredning på det. Annars kan det vara en avvikelse och då hanterar man ju det.

Enligt Josef Johansson ska utredningen som startas blir klar ganska snart.
– Allt sådant här gör vi ju så snabbt som möjligt.

Den 90-årige mannens dotter är fullständigt säker på att hon innan pappans tragiska självmord hade en kontakt med kommunens biståndshandläggare för att framföra pappans önskemål om en boendeplats.
Men Tony Hansson (S), ordförande i vård- och omsorgsnämnden, hävdar att någon formell ansökan aldrig framfördes.

– Jag har fortfarande för mig att vi inte haft någon formell ansökan. Därför har vi inte kunnat göra någon bedömning i frågan. Man kom inte ut till personen innan han valde att ta sitt liv. Så därför är det väldigt svårt att kommentera detta, säger Tony Hansson och fortsätter:
– Det är bra att vi gör en utredning nu. Framförallt för att förbättra oss, om vi har gjort något fel. Så att man inte gör om det.

Men dottern är ju hundraprocentigt säker på att hon haft en kontakt med en biståndshandläggare där hon framfört pappans önskemål om en boendeplats?
– Jag vet som sagt inte. Jag kan inte kommentera det här och nu. För jag har inte tagit del av några handlingar i ärendet, säger Tony Hansson.

Tror du den här utredningen kan klargöra om något har gått fel i kedjan?
– Det tror jag nog för normalt sett har vi väldigt god dokumentation på sådant här, säger Tony Hansson.

Läs mer:

www.skd.se

Dagens fråga

Följer du fotbolls-VM?

Loading ... Loading ...
×