Foto: TT

Nya artister klara för Malmöfestivalen

Festival Eva Dahlgren, Henrik Berggren, Linnea Henriksson och Oskar Linnros. Så ser det ut när Malmöfestivalen släpper de första av årets artistnamn.
– Det känns verkligen kul, som ett bra startskott för festivalen, säger Jakob Svensson, festivalens musikbokare sedan flera år tillbaka.

Den 11 till 18 augusti är det dags för årets Malmöfestival. Att den före detta Broder Daniel-sångaren Henrik Berggren är en av årets artister har varit känt sedan tidigare genom planen för hans soloturné som visade att Malmöfestivalen är hans enda Skånespelning. När festivalen på fredagen släppte de fyra första artisterna fanns Henrik Berggren med tillsammans med ytterligare tre stora svenska namn – Eva Dahlgren, Linnea Henriksson och Oskar Linnros.
– Det är en lite spridd skara på ett sätt, säger festivalens musikbokare Jakob Svensson. Henrik Berggren och Eva Dahlgren är två artister som varit med ett bra tag medan Linnea Henriksson och Oskar Linnros i alla fall i förhållande till de andra två är relativt nya. Samtidigt landar alla på något sätt i svensk pop får man väl säga, men de drar lite åt olika håll.

Som musikbokare för Malmöfestivalen har Jakob Svensson som ambition att erbjuda ett högkvalitativt program som ska spegla musiklivet i dag.
– Det ska finnas något för alla och spegla samtiden. Vad gäller årets första släpp så drar Eva Dahlgren säkert lite äldre publik medan Oskar Linnros och Linnea Henriksson drar lite yngre och Henrik Berggren ganska blandat.
Alla fyra kommer att spela på Stora scenen på Malmöfestivalen berättar Jakob Svensson vidare.
– Och vad gäller de tre stora scenerna – Stora scenen, Posthusscenen och Gustavscenen – så kommer de att se ut som förra året förutom att Posthusscenen bara kommer att finnas under fyra dagar.

Årets fyra första Malmöfestivalartister är alla aktuella på olika sätt. Henrik Berggren släppte på fredagen sin efterlängtade solodebut, albumet Wolf´s heart, och i sommar inleder han en stor soloturné. Eva Dahlgren återkom förra året efter nio års musikalisk tystnad med det delvis New York-inspelade albumet Jag sjunger ljuset. Linnea Henriksson som förutom sin musikkarriär även blivit populär efter programledarinsatser i Hallå P3 och Musikhjälpen släppte också i början av året en ny singel, Säg mig, som hon skrivit tillsammans med Axel Sköld. Oskar Linnros samarbetet förra året med Daniel Adams-Ray på singeln Sitter på en dröm och har i år släppt Psalm för skolgårdar.
Jakob Svensson är väldigt nöjd med första artistsläppet som han ser som ett bra startskott för årets festival. Vem av de fyra artisterna han själv ser mest fram emot att tycker han dock är svårt att svara på.
– Alla känns kul. Det är roligt att Henrik Berggren är tillbaka och också att Eva Dahlgren är tillbaka. Det är ett tag sedan hon spelade här sist, 2013 var det. Och Linnea är kul för att hon har stark Malmöanknytning och Oskar Linnros avslutade festivalen 2013 och det var hur bra som helst och så släpper han nytt i år också så det känns spännande. Jag ser verkligen fram emot alla.

Har du annars någon drömbokning?
– Jag har faktiskt inte det. Grejen är att det förändras hela tiden. Om du frågat mig för tio år sedan hade jag svarat en grej och nu är det en helt annan. När jag var yngre kanske jag gillade mer stora namn men nu kan jag tycka att det är roligare med en ny spännande akt, Det kanske till och med är någon som spelar i år som är min drömbokning.
Fler artistsläpp från Malmöfestivalen utlovar Jakob Svensson någon gång under juni månad.
– Sedan släpper vi fler under juli och augusti också.

×