En teckning visar hur havsvidundert kan ha sett ut när det levde för mycket länge sedan.
Inte mycket är kvar av organismen, endast ett avtryck av käkarna. Det spåret räckte dock för forskarna.

Monstermask har hittats

lund Forskare har upptäckt en två meter lång mask med gigantiska käkar, som jagar byten och äter upp dem.
Alla kan dock vara lugna – monstret levde för 400 miljoner år sedan, långt före dinosaurierna, som började utvecklas för 230 miljoner år sedan.

Forskare vid Lunds universitet har varit med om upptäckten av jättemasken, som har fått namnet Websteroprion armstrongi, döpt efter den amerikanska hårdrocksbasisten Alex Webster i gruppen Cannibal Corpse (anledningen är att de tre forskarna gillar musik och kanske att Alex Webster spelar på album och videos med titlar som Bloodthirst och Monolith of Death).

Tillbaka till masken, som har hittats som fossil från sedimentberg i Kanada. Djuret hade gigantiska käkar (endast dessa har lämnat spår) och levde i havet. Det är den största arten marina, käkförsedda maskar som har påträffats. De flesta i denna grupp är små, från några centimeter till max en decimeter. Websteroprion armstrongi tros ha varit en till två meter lång.
Det var Mats Eriksson, professor vid geologiska institutionen i Lund som fick korn på masken tillsammans med en kollega från Kanada och en från England. Maskresterna hade legat oupptäckta under ett antal år på ett museum i Toronto.
Jättemasken visar att fenomenet gigantism fanns redan för 400 miljoner år sedan. Gigantism gör att ett djur, genom att ha en ovanligt stor kropp, får konkurrensfördelar gentemot andra arter.

Dagens fråga

Playa del Ingles eller Playa del västkust i sommar?

Visa resultat

Loading ... Loading ...

Webbkryss

×