Hyresgästföreningen Skölden uppmanar hyresgästerna i Hörby att satsa på DNA-märkning av sina värdesaker. Alve Nilsson är kassör och Tord Norberg är ordförande i Hyresgästföreningen Skölden i Hörby. Foto: Jonas Karlsson

Lättare spåra stöldgods med dna-märkning

HÖRBY Hyresgästföreningen Skölden i Hörby slår ett slag för dna-märkning. Avdelningen har bjudit in till en temakväll i kommunhuset den 4 maj om vikten av att stöldmärka sina föremål.

Att pensla sina ägodelar med syntetiskt framställt dna minskar risken för inbrott och stölder, och gör det enklare för polisen att spåra värdesakerna om de skulle bli stulna.

Det berättar Tord Nyberg, ordförande i Hyresgästföreningen Skölden i Hörby. Föreningen har bjudit in boende i kommunala Hörbybostäders lägenheter till ett informationsmöte i kommunhuset den 4 maj kl 18 om just dna-märkning.

Träffen är ett samarrangemang med Länsförsäkringar, polisen och Hörbybostäder.
– Vi är pionjärer på det här området i Hörby. Frågan kom upp på ett informationsmöte med polisen i höstas, och nu har vi ett projekt tillsammans om dna-märkning, säger Tord Nyberg.
– Man har kört ett liknande projekt i Staffanstorp tidigare med bra resultat. Dna-märkning innebär att man penslar dna på små och större föremål, som därigenom blir spårbara för polisen om de belyser sakerna med uv-lampa, berättar Alve Nilsson, kassör i Hyresgästförenigen Skölden.

Tord Nyberg hoppas att så många hyresgäster som möjligt ska nappa på idén och dna-märka sina tillhörigheter – till exempel hemelektronik, cyklar och kameror
– Det här ligger i linje med Hyresgästföreningens uppdrag att se till att de som bor i kåkarna har det bra, och det är också ett sätt för oss att bredda vår verksamhet.

Med hjälp av skyltar och dekaler i bostadsområdena ska tjuvarna hållas borta.
– Man kan sätta upp dekaler i bostadsområdena som talar om för besökare att i det här området märker vi våra grejer, säger Tord Nyberg.

Dagens fråga

Känner du dig säker utomhus på kvällen?

Loading ... Loading ...
×