Professor Christian Balkenius med humanoidroboten Epi. Foto: Lars Johansson
Kim Johansson har skapat en robotarm med mjuka muskler för sitt examensarbete i kognitionsvetenskap. – Att använda material som liknar människokroppen minskar risken för problem i forskningen, säger hon.
Det Karin Landström, till höger, såg med hjälp av VR-glasögonen visades samtidigt på den stora skärmen. Forskningsingenjör Stefan Lindgren från Humanistlaboratoriet presenterade Pompeji-projektet.
Tove Marling Kallrén och Karina Klok från bokförlaget Makadam tar på lördagen emot Rausing-priset och håller i samband med det en föreläsning.

Framtidstema på HT-dagar

Lund Temat för universitetets Humanist- och teologdagar, som fortsätter under lördagen, är i år Framtid. Men inledningsdagen gav även möjlighet till en resa nästan 2 000 år bakåt i tiden.

I Humanistlaboratoriets så kallade motion capture-studio genomfördes nämligen visningar av Pompeji med hjälp av VR-glasögon.
Med den dubbla bildskärmen framför ögonen kunde besökarna vandra i 3D genom en av stadens byggnader som den såg ut vid tiden för den förödande jordbävningen år 79.
– Fantastiskt spännande och intressant, särskilt genom att man kunde röra sig genom huset, tyckte Karin Landström.

En svensk forskargrupp arbetade i Pompeji 2000-2011 och därefter kopplades Humanistlaboratoriet in.
– Vi började med 331 laserscanningar av ett kvarter vilket gav data för flera års fortsatt arbete, berättade forskningsingenjör Stefan Lindgren.
Med hjälp av foton och andra källor har miljön sedan rekonstruerats.
Humanistlaboratoriet har även tagit fram en enklare form av VR-glasögon som utnyttjar en mobilapp och kan bli aktuell att använda av exempelvis museer.

HT-dagarna bjuder som vanligt på en lång rad korta föreläsningar men på fredagen var det även öppet hus i Robotlabbet där kognitionsforskarna visade sina humanoidrobotar och presenterade verksamheten.
– Robotarna används bland annat i samband med studier av små barns inlärning, berättade Christian Balkenius, professor i kognitionsvetenskap.

Under lördagen fortsätter föreläsningarna och den sista hålls av mottagarna av årets Rausingpris, Tove Marling Kallrén och Karina Klok.
De får priset för sitt arbete med Makadam förlag som startades 2003 och ger ut akademisk litteratur inom humaniora och samhällsvetenskap.
Lördagens program pågår klockan 10-13. Platsen är Lux på Helgonavägen 3, och allt är gratis.
Föreläsningsämnena är exempelvis utredning av forntida mordfall med modern teknik, Rädda Barnens verksamhet och Aniara.

Senaste nytt omLund

Dagens fråga

Äter du kött?

  • Ja (90%, 926 Röster)
  • Nej (10%, 101 Röster)

Antal röster: 1 027

Loading ... Loading ...
×