Nathalie Hjerpe jobbar som undersköterska inom hemvården och Susanne Larsson är undersköterska på Kärråkra demenscenter. De blir efter utbildningen vårdambassadörer och får ägna en del av sin arbetstid åt att locka fler att arbeta inom LSS och äldreomsorgen. FOTO: CLAES HALL
Bergaskolans rektor Anne-Marie Borgqvist var en av föreläsarna i utbildningen till vårdambassadör som ett tiotal yrkesverksamma från Eslöv, Hörby och Höör genomgick i veckan på Salliusgymnasiet.

Fler ska lockas till äldreomsorgen

ESLÖV Tiotalet yrkesverksamma inom LSS och äldrevården började på onsdagen en fyra dagar lång vidareutbildning som ska lära dem att locka in fler i yrket.
De blir vård- och omsorgsambassadörer i Eslöv, Hörby och Höör och får framöver ägna en del av sin tjänstgöring åt uppdraget.

Det är brist på folk som vill utbilda sig och jobba inom sektorn.
– Ungdomar väljer inte vårdyrkena i dag, säger vårdläraren inom Eslövs Vuxenutbildning, Yvonne Nilsson och konstaterar att söktrycket till utbildningen inte är det önskade.
– Ändå får alla som utbildas jobb inom någon månad efter att de gått ut, säger Bergagymnasiets rektor Anne-Marie Borgqvist som var med och ordnade utbildningen på Sallius i Eslöv i veckan.
Vård och omsorgscollege är ett trepartssamarbete mellan arbetsgivaren Eslövs kommun, skolan Bergagymnasiet och fackförbundet Kommunal.

Daniel Nilsson från Kommunal i Eslöv är en av dem som håller i trådarna.
– Vi vill bidra till att fylla på med vårdpersonal. Därför måste vi bli attraktivare och ta plats på olika arenor och förmedla en positiv bild av vården. Vi har uppfattningen att många av medlemmarna trivs mycket bra på jobbet, säger Daniel Nilsson.
Han tillägger att det inte bara är lönen som är viktig när det gäller att få folk utan även faktorer som arbetsmiljö och karriärvägar.
– Vi vill säkerställa att våra medlemmar som utbildas till vårdambassadörer kan bli bra handledare och marknadsföra vård- och omsorgsyrket på ett bra sätt, säger Daniel Nilsson.
Utbildningen har genomförts en gång för några år sedan, men alla som utbildades då är inte kvar.
– Så vi har tagit ett nytt omtag och gett dem ännu bättre förutsättningar att vara vårdambassadörer, säger Daniel Nilsson.
Tanken är att de ska propagera för yrket, vara delaktiga vid mässor och öppna hus och även vara goda förebilder. Det kan vara vid rekryteringar inför sommarvikariat eller när kommunen ordnar mässor med arbetsförmedlingen, säger Daniel Nilsson.

Susanne Larsson som jobbar som undersköterska på Kärråkra demenscenter säger att personalbristen i branschen ser likadan ut i hela landet.
Hon tror att många har en något felaktig uppfattning om vad de sysslar med på jobbet.
– En del tror att man bara byter blöjor. Men det handlar om kanske två procent av arbetstiden. Folk ser inte det roliga vi gör. Att vi har ett vänligt och givande arbete. Att vi kan gå hem och känna oss tillfreds! säger Susanne Larsson.
Nathalie Hjerpe, som jobbar som undersköterska inom Eslövs hemvård håller med och tycker att det sociala och kontakten med de gamla är guld värd.
– Man hjälper dem. Vi ska alla bli gamla och vi vill bygga för alla i framtiden. Vi lever längre och blir sjukare. Det behövs mycket folk. Vi som är här är väldigt positiva till och stolta över vårt yrke, säger Nathalie Hjerpe.
Hon håller inte med om att jobbet är så stressigt,
– Det är inte det som väntar oss varje dag. Det kan vara stressigt om det händer något oväntat. Annars har vi den tid som behövs.
De brinner för att kunna lyfta yrket som vårdambassadörer. På skolor, arbetsplatser och mässor bland annat.

Dagens fråga

Finns det hopp för MFF?

Visa resultat

Loading ... Loading ...

Webbkryss

×