Byahuset i Stora Beddinge invigdes på torsdagen. Curt Carlsson som varit kassör i Beddinge idrottsförening i 53 år klippte bandet. Till vänster föreningens ordförande Sten-Åke Jönsson och på andra sidan Olle Ingvarsson som är ordförande i byalaget.
Byahuset består av flera ihopbyggda moduler och har både stor samlingslokal och kök.
Byahuset har byggts med ideella krafter som lagt ner närmare 5 000 arbetstimmar på att färdigställa huset. Det har byggts av moduler som tidigare använts av tullen i Trelleborg.

Byns samlingsplats är redan populär

STORa beddinge Baracker som tidigare tillhört tullen i Trelleborg har med hjälp av tusentals timmar ideellt arbete förvandlats till ett byahus på idrottsplatsen i Stora Beddinge.

Tidigare hade idrottsföreningen en mindre klubblokal som endast rymde 30 personer. Byahuset har plats för 80 personer.

– Det känns stort och roligt att huset äntligen är färdigt, konstaterar Olle Ingvarsson som är ordförande i Stora Beddinge byalag när han tar emot gästerna på invigningsdagen tillsammans med Sten-Åke Jönsson som är ordförande i Beddinge idrottsförening.

– Huset blev klart redan i julas men vi har väntat med invigningen. Det känns fantastiskt att vi kunnat bygga ett sådant här hus med helt ideella krafter. Jag har hjälpt till med grävarbetena och vi har också haft elektriker, snickare med flera som arbetat med detta helt gratis.
Tio begagnade baracker köptes in och de har helrenoverats.

Det visade sig att de stått hos tullen i Trelleborg för många år sedan och det behövdes fem stycken för att bygga själva huset.
Ungefär 5 000 arbetstimmar har lagts ner på att färdigställa det drygt 170 kvadratmeter stora huset. Två år efter byggstarten kunde huset invigas. Byahuset har tack vare alla ideella insatser inte kostat mer än 600 000 kronor.
– Här har redan ägt rum många aktiviteter. 40 personer var här och åt påskamacka. Här har varit dop, träffar för studiecirklar och annat. Byn har verkligen fått den samlingsplats som den så väl behöver.

– Folk har redan lärt känna varandra på ett anant sätt och det stärker gemenskapen, tillägger Sten-Åke Jönsson.
Det var ett bra tag sedan som Beddinge idrottsförening lade ner sin fotbollsverksamhet.
– 1992 räckte inte antalet spelare till för att bilda lag längre, fortsätter Sten-Åke Jönsson. En del tyckte att föreningen skulle upphöra men vi var några eldsjälar som stretade emot och det är vi mycket glada för i dag. Om föreningen försvunnit hade vi förmodligen inte stått här i dag.

I dag spelas det boule vid idrottsplatsen. Boulesektionen bildades 1998. 2013 bildades Stora Beddinge byalag som är en underavdelning till idrottsföreningen.
Byalaget har 130 medlemmar och arrangerar många träffar i huset, en del i samarbete med studieförbundet Vuxenskolan.

Dagens fråga

Äter du kött?

  • Ja (90%, 926 Röster)
  • Nej (10%, 101 Röster)

Antal röster: 1 027

Loading ... Loading ...
×