Bergkvarabuss får uppdraget att köra skolskjutsarna i Sjöbo kommun vid årskiftet. Det har politikerna i familjenämndens arbetsutskott beslutat. ARKIVBILD

Bergkvarabuss ska köra skolskjutsarna

Sjöbo Det omdebatterade Bergkvarabuss, vars fordon var inblandad i olyckan i Härjedalen, vann upphandlingen om grundskolans skolskjutsar i Sjöbo kommun och får börja köra nästa år. Det har politikerna i familjenämndens arbetsutskott beslutat.

Enligt David Stattin, kommunens skolskjutssamordnare, fick man ihop fem anbudsförslag för skolskjutsarna som kunde presenteras för politikerna.
– Bergkvarabuss var inte den som gav lägsta pris, men de uppfyllde de krav som vi hade ställt.
Familjenämndens arbetsutskott beslutade i förra veckan att ge bolaget uppdraget, men politikerna var inte eniga. Fyra ledamöter röstade för och en emot.
Den personen var Jörgen Carlsson (S). Han jobbar till vardags som besiktningstekniker och menar att Bergkvarabuss anbud skulle underkännas med anledning att bolaget inte uppfyller samtliga krav som angetts i underlaget.
– De kör med ombesiktade fordon och uppfyller därmed inte lagkraven.

Jörgen Carlsson tar olyckan i Härjedalen, där bolagets buss välte och tre ungdomar miste livet, som exempel.
– Det är inte tillåtet att köra ett fordon som man vet är behäftat med fel. Bussen som användes vid olyckan hade fått körförbud två gånger på grund av fel på hjullagret. Sedan var det bolagets egen verkstad som fick den godkänd.

Bergkvarabuss har varit i hetluften en hel del den senaste tiden. Fackförbundet Kommunal har sagt att de planerar att stämma bolaget då flera av deras medlemmar vittnar om pressad arbetssituation. Företaget menar att uppgifterna inte stämmer.

Flera personer har hört av sig till tidningen och säger att de är oroliga för att bolaget ska köra deras barn. David Stattin säger att upphandlingen inte kan påverkas av känslomässiga aspekter, det måste till ett formellt fel.
– Vi gör regelbundna kontroller av bussarna och träffar chaufförerna, och kommer så klart att se till att bolaget levererar den kvalitet som de lovat.
Skulle Bergkvarabuss bli dömda för att ha gjort fel eller att det skulle framkomma skäl under avtalets period kan kommunen bryta avtalet.

Bergkvarabuss avtal börjar vid årsskiftet och gäller fram till sommaren 2021. Fram till dess har Österlenbuss och Vannarpsbussarna hand om skolskjutsarna. Men David Stattin säger att han inte blir förvånad om de andra bolagen överklagar upphandlingen.
– Det är standard när det gäller skolskjutsar. Skulle det hända och det blir en dom, så kan vi göra en direktupphandling för kortare tid för att lösa situationen.

Dagens fråga

Äter du kött?

  • Ja (90%, 926 Röster)
  • Nej (10%, 101 Röster)

Antal röster: 1 027

Loading ... Loading ...
×