Ove Delin och Martin Svansjö från Höörs konstförening hänger upp en av Gerhard Nordströms målningar inför lördagens vernissage. foto: Tobias Lagerholm
Gerhard Nordström utställning Höörs konsthall

92-årig banbrytare ställer ut målningar

höör Han blev känd för att våga kombinera vackra landskapsmålningar med konsekvenserna från krig och blodbad. Som 92-åring fortsätter Gerhard Nordström att prestera. Nu ställs hans målningar ut i Höörs konsthall.

Höörs konstförenings ordförande Ove Delin och utställningsansvarige Martin Svansjö fick sköta hängningen av tavlorna på egen hand under torsdagen. 92-årige Gerhard Nordström dras med en del skavanker och har blivit ordinerad vila av läkaren.
– Han kommer högst troligt inte kunna medverka på lördagens vernissage heller. Men förhoppningsvis kan vi få hit honom vid ett senare tillfälle, säger Martin Svansjö.
Gerhard Nordström verkade under många år i Malmö. Utöver det egna skapandet undervisade han i flera decennier i måleri på Konstskolan Forum i samma stad. Sedan flera år bor han i Ystad.

Mest känd är Nordström för sin antikrigskonst, och sviten ”Sommaren 1970” som var en kommentar till Vietnamkriget och massakern i Song My. Konstnären lyckades kombinera svensk naturidyll med bestialiska krigshandlingar.
– Gerhard Nordström tittar och målar det han ser. Han försöker inte konstruera något. Under tidigt 1970-tal ville han kombinera landskapsmålandet med den känsliga aversionen mot krig. Han ligger på den bästa nivån i Sverige, säger Martin Svansjö.

Häromdagen träffade han konstnären i Ystad.
– Han har opererat benet men sken upp rejält när vi pratade om konst. Han satt där med jeans, luva och en täckjacka från 70-talet, berättar Svansjö.

En artist eller författare anses på äldre dagar oftast ha passerat bästföredatum. Martin Svansjö tycker inte att det gäller konstnärer.
– Se på Matisse som låg i sjuksängen och klippte papper. Det var kanske det bästa han gjort. I Gerhard Nordströms fall är samtliga målningar på utställningen från år 2010 och framåt.

Vernissage är i morgon lördag mellan klockan 13 och 16. Utställningen varar fram till den 14 maj.

Dagens fråga

Känner du dig säker utomhus på kvällen?

Loading ... Loading ...
×