Kim Andersson var kvällens stora segerherre när YIF vann SM-kvartsfinal 3 mot Lugi inför 2433 åskådare i Lunds arena. Foto: Eric Bliding

YIF tog sista chansen i Lund

LUND När läget är som tuffast trivs de gamla rävarna. Med kniven mot strupen gjorde Kim Andersson sin bästa match för säsongen och ledde sitt YIF till seger, 27-26, i SM-kvarstfinalen på bortagolv mot Lugi.
Därmed lever matchserien fortfarande. Nu står det 2-1 till Lugi.

Om Lugi hade vunnit torsdagens match så hade säsongen varit över för YIF. Men så blev det alltså inte.
Mycket tack vare Kim Andersson som gjorde tio mål.
– Det är säkert så att man taggar till extra när det är match med kniven mot strupen. Det är de här matcherna som är roliga att spela. Idag gick jag 2å 120 mot kanske 99 i de två tidigare matcherna, sa en mycket belåten matchhjälte efter slutsignalen i Lunds arena.

Han medgav att hans egen insats var en av de avgörande skillnaderna mellan tidigare matcher och den aktuella:
– Jag fick träff på mitt skytte i dag, det var förstås viktigt. Jag har tittat på den förra matchen fyra gånger och då stoppade Modigh skotten. i dag kom jag förbi honom. När vi fick sidledsförflyttning på deras försvarsspelare blev det lättare att komma förbi.
– Men vi har haft det sista anfallet i de båda tidigare matcherna utan att få någonting med oss. Ändå har moralen varit bra hela tiden. Nu var det vår tur att vinna.
Matchen pendlade lite fram och tillbaka. Inledningsvis var det Lugi som skaffade sig kommandot flera gånger, som mest med tre mål – fram till 10-7 efter 20 minuters spel. Men YIF kom ikapp varje gång. I halvtid var det bara en boll som skiljde lagen åt, 13-12.

I den andra halvleket var det i stället YIF som tog kommandot och som mest ledde gästerna med fyra mål. Med fem minuter kvar var ställningen 22-25 och YIF såg ut att ha kopplat segergreppet.
Men Lugi kom igen och hade bollen i anfall vid ställningen 26-27 i slutsekunderna, då man emellertid tog ett par dåliga beslut och tiden rann ut.
– Synd. De var trötta. Hade vi lyckats kvittera så hade det nog blivit jobbigt för dem i förlängningen, resonerade Lugitränaren Tomas Axnér.

Han var snabb med att berömma Kim Andersson:
– Är någon förvånad? Han är fortfarande Sveriges bästa handbollsspelare och en av världens bästa. Har han en bra dag och får träff så är han svår att tas med.
– Men det är inte det som avgör. Vi spelade lite med handbromsen i idag. Kanske förväntade vi oss att de skulle ge upp lättare, men så är det inte i ett slutspel. Det gäller att ge allt i varje situation.

Axnér var lite kritisk till det egna lagets insats:
– Vi slarvade lite för mycket. För många tekniska fel. Josip Cavar (målvakten) räddade oss i första halvlek. Samtidigt var de mer deperata i dag, medan vi inte gick all in i varje läge och hade lite för bråttom med avsluten.
Nu fortsätter matchserien till Ystad, där YIF kan kvittera och tvinga fram en avgörande femte match:
– Vi hoppas att vi kan ta med den här känslan och kanske göra lite färre tekniska fel, där har vi fortfarande lite att förbättra, sa Kim Andersson.
– Men huvudsaken är att vi lever fortfarande, ett par dagar till, att vi är kvar i den här kvartsfinalen. Det var fantastiskt skönt att vinna den här matchen.
YIF-stjärnan tror att även kommande match eller matcher kommer att bli jämna och spännande:
– Det hoppas jag på, det är då det är som roligast.

×