Lars Wiik och Danilo Bejarano i en scen ur Pelle Erövraren 2 - Den stora kampen på Helsingborgs Arena. Foto: Yvonne Erlandsson
Alexander Öberg är musikalmakare och regissör.
Malena Laszlo gör rollen som Ellen, Pelles fru.

Pelle erövrar musikalscenen igen

För några år sedan spelades musikalen Pelle Erövraren på Storan i Helsingborg. Nu kommer Martin Andersen Nexös romankaraktär tillbaka på musikalscenen. På Helsingborgs Arena är det den vuxne Pelle Karlsson som publiken får möta. Pelle Erövraren 2 - Den stora kampen får premiär den 29 april.

Upphovsmän är Alexander Öberg och Erik Norberg och den nya musikalen, som baserar sig på Andersen Nexös tredje bok, har egentligen ingenting med den första att göra. Erik Norberg har skrivit librettot och har tillsammans med Alexander Öberg, som också regisserar, komponerat musiken. De båda har tre musikaler på Örebro länsteater bakom sig och har även en beställning från Riksteatern på gång.

Hur kom det sig att ni ville göra en musikal av Den stora kampen?
– Jag är uppvuxen med den här litteraturen. Min pappa tvingade mig att läsa de här böckerna. Och sedan kom filmen Pelle Erövraren, så berättelsen har funnits i mitt liv.

Just del tre av Martin Andersen Nexös romansvit var mest lockande att göra musikal av, enligt Alexander Öberg.
– Den har den amerikanska dramaturgin. Man frågar sig hur det ska gå, vad som ska hända? Den har också de stora mass-scenerna och de sentimentala bitarna, den har upproret. Den passar sig bra för musikalformen så som vi är vana vid att musikal ska vara.
Handlingen utspelar sig i Köpenhamn, dit Pelle kommer som utbildad skomakare. Han engagerar sig i arbetarrörelsen och kämpar för en bättre värld och han träffar också Ellen som han gifter sig med.
Alexander Öberg tror att publiken kan känna igen sig i kampen mellan det lilla och det stora livet.
– Det lilla som är kärnfamiljen och det stora som handlar om att kanske förändra världen eller att få en karriär. Slitet mellan att få ihop världarna krockar allt som oftast.

Den stora kampen är inte bara arbetarklassens kamp.
– Det är också Pelles inre kamp. Han är en liten småborgare också och inte bara en revolutionsledare.
Alexander Öberg och Erik Norberg har haft klassisk musikalmusik som inspiration och tanken är att göra örhängen som publiken ska nynna på vägen ut.
– Samtidigt har vi våra egna bakgrundshistorier, Erik som discokille i Kiruna och jag som punkare i Helsingborg. Vi vill göra bred musikal men med en edge, säger Alexander Öberg.
Produktionen är ett samarbete mellan Helsingborgs stadsteater, Helsingborgs Arena och stadens symfoniorkester. I diket på scenen sitter cirka 20 musiker från HSO. I rollerna ses bland andra Danilo Bejarano som Pelle och Malena Laszlo, musikalartist från Lund, som Ellen.
– Ellen är en själständig ung kvinna, som blir Pelles fru, säger Malena. Den stora dramatiken ligger i att Pelle tvingas välja mellan familjen och kampen. Och så finns det en annan part i det hela också.

Att få göra nyskriven musikal och få vara med i den kreativa processen tycker Malena Laszlo är extra spännande.

Hur känns det inför premiären?
– Två veckor innan premiären gäller det alltid att bara andas. Man får släppa sitt ego och lita på sin erfarenhet. Det är så mycket teknik och annat som ska in i det konstnärliga nu, så man får fokusera på det man ska göra på scen.

×