Foto: Anders Wiklund/TT/Arkiv

Försökte dränka sin flickvän på julafton

Malmö Paret hade varit hos vänner och firat julafton. När de kommit hem började han bråka. Innan hon hann fly hade han slagit henne och tryckt ner hennes huvud under badkarsvattnet och sagt ”dö” fler gånger.
Nu döms mannen till fängelse i ett år och åtta månader.

Paret hade varit tillsammans i cirka fyra år men bor inte tillsammans. I förhör har kvinnan sagt att hon tycker att han är en snäll person och han har aldrig varit våldsam förut.
Hon är dock medveten om att han mår psykiskt dåligt i perioder och att han tar olika mediciner.
På lillejulafton hade de varit hemma i mannens lägenhet och enligt kvinnan hade de det bra. De pratade till och med om giftermål.
De drack också en del alkohol. Vad kvinnan inte visste var att mannen tidigare på dagen hade köpt ett antal narkotikaklassade tabletter av två okända män på stan.

Enligt vad han uppgivit i förhör hade han köpt dem för att dämpa sin ångest. Trots att han känner till att tabletterna i kombination med alkohol kan vara farligt hade han svalt två.
På julafton fortsatte paret dricka alkohol och på kvällen gick de hem till vänner för att äta middag.
En av vännerna har uppgivit att mannen verkade nedstämd och frånvarande. När paret vid midnatt skulle bege sig hem blev de osams och han gick hem i förväg.
Kvinnan tog en taxi hem till honom en stund senare och när de sågs igen var mannen aggressiv. Han anklagade henne för att ha tagit sönder en mobil och började slå henne med knuten näve i ansiktet.
Misshandeln fortsatte i badrummet där mannen enligt domen slog henne minst femton gånger i ansiktet med knuten näve och rispade henne på halsen med en sax.

Därefter ska han ha slängt ner henne i badkaret och satt på vattnet. Sedan tryckte han ner hennes huvud under vattenytan och sa ”dö” upprepade gånger.
Kvinnan uppger att hon var livrädd under misshandeln och trodde att hon skulle bli dödad av mannen.
Till slut lyckades hon slå sig fri och halvnaken och blödande fly ut ur lägenheten och ta sig hem till en väninna några kvarter bort.

Mannen påstår sig inte ha några minnen av händelsen trots att han när han greps på juldagen medgav att han slagit sin flickvän.
Tingsrätten gör bedömningen att mannen trots händelseförloppet inte hade för avsikt att döda kvinnan utan bara skrämma henne. Han döms därför till fängelse i ett år och åtta månader för grov misshandel, samt ringa narkotikabrott.

Dagens fråga

Känner du dig säker utomhus på kvällen?

Loading ... Loading ...
×