Anna Hjerpe är projektledare för Litteralund. Foto: Gunilla Wedding
Kitty Crowther. Foto: TT
Meg Rosoff. Foto:TT
Beppe Singer. Foto: Petter Johansson
Johanna Westman. Foto: TT
Mårten Melin. Foto: Gunilla Wedding
Jenny Milewski. Foto: Gunilla Wedding

Familjedagen blir inledningsfanfar för årets Litteralund

23 till 28 april är det dags för barn och ungdomsfestivalen Litteralund igen. Denna gång börjar man i omvänd ordning med den stora familjendagen som i år koncentreras till Lunds Stadsbibliotek.
- Det känns jättebra att börja med familjedagen, den blir liksom fanfaren för hela festivalen nu, säger Anna Hjerpe vikarierande projektledare för Litteralund.

Litteralund
Pågår: 23 – 28/4. Familjedag: Lunds Stadsbibliotek söndag 23/4.
Skolprogram: 24-28/4 på Stenkrossen.
Konferens om barn- och ungdomslitteratur: 27-28/4 i Lunds Stadshall.
Ungakväll: Fredag 28/4 på Stenkrossen.
Urval av medverkande författare och illustratörer: Meg Roshof (USA), Kitty Crowther (Belgien), Sally Green (Storbritannien), Agnese Baruzzi (Italien), Janne Teller (Danmark), Farzad Farzaneh (Sve), Malin Stehn (Sve), Beppe Singer (Sve), Mårten Melin (Sve), Johanna Westman (Sve), Åsa Anderberg Strollo (Sve), Jenny Milewski (Sve), Jimmy Wallin (Sve), Bengt-Erik Engholm (Sve).
Läse hela programmet på: www.litteralund.se
Anna Hjerpe om vad hon är extra stolt över …
… i programmet för Familjedagen: ”Här har mitt mål varit att ha en bredd, att det ska finnas något för alla och att vi ska ha namn som är kända och folkkära. och det fick vi. Och vi har till exempel Johan Wendt som skrivit bokserien Curly Bracket som kommer dit och pratar programmering för en målgrupp som kanske vanligtvis inte läser så mycket. Det har varit väldigt viktigt att nå fram även till dem som är lite misstänksamma och ovilliga när det handlar om böcker och läsning.”
… i programmet för Ungakvällen: ”Här är jag extra glad över att vi jobbar med ungdomar när vi bygger programmet, att de får vara med och påverka och får en kväll de vill ha.”
… i programmet för konferensen: ”Här är det flera olika saker. För det första är det två samtal, dels ett klassiskt författarsamtal med Sally Green och ett med Meg Rosoff och så ett samtal som Almajuryns Maria Larsson Seger har med Kitty Crowther och Meg Rosoff. Och så tycker jag att vi har bra tematiska punkter om flykt och normer och så lyfter vi också läsfrämjandet – både för att lyfta vissa projekt men också för att diskutera vad projekten åstadkommer. Sedan är det väldigt roligt att Svenska Barnboksinstitutet medverkar med en komprimerad variant av sin bokprovning där det pratar om trender i barn- och ungdomslitteratur.”
… i skolprogrammet: ”Det är jätteroligt att vi har workshopar med två internationella illustratörer här. En som riktar sig till lite yngre med Agnese Baruzzi från Italien och sedan en jättespeciell workshop med Kitty Crowther för gymnasieelever.”
Anna Hjerpe om …
… att identitet är den röda tråden i festivalprogrammet: ”Kanske hittar man inte just identitetsfrågor i varje programpunkt men vi har velat att omvärlden ska spegla festivalen på olika sätt och det syns kanske främst på konferensen. Och så har vi teaterföreställningen Ankomsten som verkligen följer identitetstemat. Hur är det att komma till ett annat land? Vad händer med ens identitet då?”

Barn- och ungdomsbokfestivalen Litteralund arrangerades i Lund för första gången 2005 och har sedan dess blivit en uppskattad och viktig mötesplats kring barn- och ungdomslitteratur för alla åldrar. I år är det vikarierande projektledare Anna Hjerpe som håller i trådarna och hon tycker att det märks tydligt att festivalen är välkänd och etablerad.
– Man behöver inte sälja in den, författare och förlag känner väl till Litteralund och viljan och intresset att vara med är stort, säger hon.
– Sedan när det handlar om att få publiken att komma så är det programinnehållet som styr, så där är det viktigt att ha fingertoppskänsla.

Litteralund är känt för att ofta ha stora, internationella författare och illustratörer som gäster. I år finns det till exempel möjlighet att träffa två tidigare Almapristagare – den belgiska författaren och illustratören Kitty Crowther och den amerikanska (numera bosatt i England) ungdomsförfattaren Meg Rosoff.

Sedan kommer också den brittiska fantasyförfattaren Sally Green som slagit igenom stort med sin serie om den 14-åriga halvhäxan Nathan, den italienska illustratören och författaren Agnese Baruzzi och danska författaren Janne Teller.

Precis som tidigare år består Litteralund av olika programdelar – skolprogram på Stenkrossen, en två dagar lång konferens för bibliotekarier, lärare, förlagsfolk i Stadshallen och så de två offentliga programmen.
Söndag 23 april blir en heldag för familjer och barn på Lunds Stadsbibliotek och på eftermiddagen och kvällen fredag 28 april är det ungdomarna som står i fokus, då på Stenkrossen.
– Familjedagen brukar avsluta festivalen men i år hamnade vi i kläm mellan påsk och valborg där så därför inleder vi hela festivalen med den på söndagen, som också råkar vara Världsbokdagen, berättar Anna Hjerpe. Det känns jättebra, på så sätt blir familjedagen en fanfar för hela festivalen och i och med att vi avslutar med Ungakvällen så omsluter det offentliga programmen festivalen och det är också det som är festivalens kärnvärde – att vi vill att barn och unga möter litteraturen, att de får träffa författare som de tycker om och känner att det är deras festival i första hand.

Familjedagen erbjuder ett blandat program med allt från författarmöten och workshops för olika åldrar till filmvisning, sagoläsning, fika och disco.
Bland författarna på plats finns Johanna Westman, Farzad Farzaneh, Johan Wendt och Beppe Singer. Och så två lokala författare – Mårten Melin från Lund och Malin Stehn från Malmö. I Ungaprogrammet kan man se teater, möta Sally Green, få veta vem som vunnit årets skrivartävling och medverka i olika workshops.
Även här finns en lokal författare – skräck- och thrillerförfattaren Jenny Milewski från Hjärup

Är det viktigt att ha med lokala författare?
– Det tycker jag. Även om vi är noga med att variera så att det inte blir samma författare varje år så är det extra kul om det kommer lokala och vi har möjlighet att lyfta fram dem. Sedan tittar vi framförallt på vad barnen och de unga vill ha, vad som är populärt och vilka författare som fungerar tillsammans med barn.

Är det många nyheter i årets program?
– Egentligen inte. Vi vill att man ska känna igen sig och tycka att det är mysigt att till exempel få möta en författare och höra hur hen jobbar. Men förra året började vi med en ny del i skolprogrammet. Litteralund på turné, där vi besöker andra kommuner och det gör vi även i år. Sedan har vi utökat samarbetet med Wanås konsthall och skulpturpark i år. De har varit med på familjedagen tidigare och är det även i år med en workshop om sin bilderbok Hur man blir en sten. Sedan har de också en workshop på skolprogrammet och så bygger de en utställning för konferensdeltagarna.

Anna Hjerpe, som tidigare främst arbetat inom förlagsbranschen, har vikarierat på tjänsten som projektledare för Litteralund sedan festivalplaneringen började i höstas och betonar att hennes ansvar är att ha koll på budgeten, boka programmet och hålla i alla kontakter. Själva programpunkterna tas fram i olika programgrupper, en för varje del i festivalen,
– Det är många involverade, berättar hon. I skolprogrammet sitter flera skolbibliotekarier som är oerhört engagerade. Väldigt roligt är det också att i gruppen som planerar Ungakvällen sitter åtta ungdomar som sedan också är aktiva under själva kvällen. Hos dem finns en imponerande entusiasm och även om ungdomar är en svår målgrupp så känns det som det finns fler sådana ungdomar i Lund och det borgar för att det blir en väldigt trevlig kväll.

Hur tycker du annars att ditt första Litteralundår har varit? Vad har varit spännande och utmanande?
– Att bygga en festival påminner mycket om att bygga en utgivning men det här är första gången jag jobbar i en kommun och även om det finns något slags marknadstänk i att vi vill att publiken ska komma så drivs vi inte av försäljning eller att bara det mest populära syns. Här får bredd och demokratifrågor ta plats och det har varit jättehäftigt att få jobba från det perspektivet.

Webb-tv kultur

×