På långfredagen återupprättades Hasse- och Tagemuseet i Tomelilla. I stället för bandklippning tog Ulf Mårtensson och Matilda Pyk bort pappen som suttit för fönstren. Foto: Caroline Stenbäck
Åtta personer får vistas i det lilla museet som är 15 kvadratmeter. – Jag har växt upp med Hasse och Tage och kände att jag var tvungen att se museet i verkligheten nu när jag ändå var nere i Skåne, säger Kristina Bengtsdotter från Stockholm. Foto: Caroline Stenbäck
Matilda Pyk, konstnärlig ledare, i kaféet som öppnar på allvar i sommar. Foto: Caroline Stenbäck
Ulf Mårtensson rättar till fotografierna som en privatperson tog när Jim och piraterna Blom spelades in i Tomelilla 1987. Foto: Caroline Stenbäck

Nu är Hasse- och Tagemuseet öppet igen

Tomelilla På långfredagen avtäcktes pappmaterialet från fönstren på Hasse- och Tagemuseet i Tomelilla som öppnade igen efter en längre tids renovering.
Då meddelades även nyheten att världens minsta filmmuseum är tryggat för framtiden.

– Det har gått cirka tio år sedan föreningen tog över museet och vi kände att det var dags att ge det ett ordentligt lyft. Det ska kännas spännande att komma hit både som gammal och ny besökare, säger Matilda Pyk, konstnärlig ledare och medlem i föreningen Hasse & Tage-museets Vänner som driver museet sedan 2006.

Hon berättar att de varit tre-fyra personer som jobbat dag och natt de senaste två månaderna för att få det än så länge namnlösa annexet klart till påskhelgen. De vita väggarna och möblerna har målats om och blivit gröna, gula och röda för att få en bättre koppling till det lilla museet, där den permanenta utställningen finns.
– Här i annexet kan vi ta emot fler besökare och ha pedagogisk verksamhet, rullande utställningar, visningar, föredrag, sceniska framträdanden – och inte minst ett äkta Hasse- och Tagekafé.
Kaféverksamheten drar igång på allvar i sommar.
– Nu serverar vi kaffe, te och bullar, men vid midsommar kör vi igång på riktigt. Då ska man kunna beställa goda och fantasifulla saker som har koppling till Hasse och Tage.

Den här dagen fick i stället den nya utställningen mer fokus som innefattar specialeffekter, teknik, scenografi och bakomarbete.
– Vi har fått en massa material och berättelser, bland annat från Per Åhlin, som vi nu vill visa för allmänheten.

Museet fick nyligen ta emot Lennart Haglunds stipendium på 100 000 kronor av Sparbanken Skånes ägare Sparbanksstiftelsen Färs & Frosta för sin betydande insats för den lokala samhällsutvecklingen.
– Pengarna var välkomna. De möjliggjorde att vi kan driva museet vidare, säger Matilda Pyk.

Den dåliga ekonomin har i perioder hotat museets överlevnad, men nu är det tryggat – i alla fall för en längre tid.
– Vi har fått en ny huvudsponsor i form av Sparbanken Skåne som kommer att ge oss ett årligt bidrag på drygt tvåhundratusen kronor. Det betyder jättemycket. Museet är ju en nationell angelägenhet.
– Nu kan det leva vidare och utvecklas till att bli det som det förtjänar att vara, en levande mötesplats, säger Matilda Pyk.
I påsk har museet öppet klockan 11-18 och 18-23 april klockan 11-16.

Dagens fråga

Lånar du ibland böcker på biblioteket?

Loading ... Loading ...
×