Carina Persson
Carina Persson hoppas att hennes erfarenheter inom säkerhetspolisen ska vara henne till gagn i arbetet som ny regionpolischef. Foto: Oscar Schau

Utmaningar väntar för nya polischefen

Malmö Den 18 april tillträder Carina Persson som ny chef för polisregion Syd. Med erfarenheter från Säpo och andra chefspositioner hoppas hon kunna ta sig an utmaningarna som väntar.

I mars kom beskedet att Carina Persson, före detta chef i polisregion Väst, blir ny regionpolischef i region Syd. Hon tar över i en turbulent tid, med hård belastning och en mordvåg som svept över framförallt Malmötrakten.

Den tidigare polischefen Annika Stenberg fick avgå vid nyår efter skarp kritik från bland annat Polisförbundet.
Kritiken handlade om dålig arbetsmiljö och brist på ledarskap.
Att Carina Persson nu tar över har mötts med belåtenhet från fackets sida.
– Polisförbundet bjöds tidigt in för att få ge sina åsikter om vad vi såg som viktiga kompetenser hos en ny chef. När vi nu ser resultatet så kan vi konstatera att man lyssnat på våra åsikter”, säger Sophia Willander, Polisförbundets ordförande i region Syd, i ett tidigare pressmeddelande.

Carina Persson har tidigare arbetat som tillförordnad regionpolischef samt som Säpochef i region Väst. Med erfarenheter kring arbete mot organiserad brottslighet hoppas hon kunna mota den våldsamma utvecklingen i Malmö.
– Min vision är att arbeta för att få ner det dödliga våldet. Det är också att få en långsiktig och varaktig hög kvalitet på vår utredningsverksamhet, men också att samverka med invånarna i regionen, säger Carina Persson.

– När det gäller min erfarenhet, dels från att arbeta mot organiserad brottslighet och från säkerhetspolisen, så har jag en stor förståelse för polisverksamheten i sin helhet. Det känns bra att kunna bidra med det, inte minst då jag i mitt ledarskap har fötterna i olika delar av kärnverksamheten.
Exakt hur arbetet ska gå till vill hon inte gå in närmare på, men menar att det bland annat handlar om resurser.
– Dels är det en resursfråga, men kan också handla om metoder. Det gäller att ha rätt resurser och kompetens på rätt plats och tillräckligt många utredare.

Gällande medarbetarnas ansträngda arbetsmiljö hoppas hon kunna föra verksamheten i rätt riktning.
– Att medarbetarna är hårt belastade är tyvärr ett faktum. Men i detta måste vi försöka hitta en god arbetsmiljö, vilket är oerhört viktigt. Där är resursfrågan en del, att vi behöver bli fler inom polisen, samtidigt som vi ger medarbetarna förutsättningar att påverka verksamheten, säger Carina Persson.

Läs mer:

Dagens fråga

Klagar du på kaffet på jobbet?

  • Nej (70%, 408 Röster)
  • Ja (30%, 175 Röster)

Antal röster: 583

Loading ... Loading ...
×