Glimmingehus populära spökvandringar börjar i juli, men redan nu kan den som vågar, bege sig till borgen och kanske möta den igenmurade jungfrun. Foto: Iris Tiitto
Mikael Wilson utklädd till spöke från 1700-talet.
Jan Olofsson, och spökena, välkomnar er till Glimmingehus.
Ludvig Göransson med sin Blommehöna.

Spöken går igen på Glimmingehus

glimminge Spöken har börjat återigen börjat vandra längs de kala korridorerna på Glimmingehus.

Om det spökar riktigt på Glimmingehus må vara osagt, men från och med i sommar återuppstår de så populära spökvandringarna igen.
– Det är minst 15 år sist som det arrangerades spökvandringar här på Glimmingehus, men vi har märkt att det har varit en stor efterfrågan på dem, säger Jan Olofsson, enhetschef på Glimmingehus.
När företaget Skräckfabriken, med säte i Staffanstorp, visade sig ha de efterlängtade spöktalangerna, blev spökvandringarna plötsligt genomförbara.
En plats med 800 år av historia borde ha gott om spökhistorier att bjuda på, och det är det som spökvandringarna främst koncentrerar sig på, att berätta om borgens kända, och okända, spöken.
– Vi utgår från de berättelser som kommer härifrån, förklarar Jan Olofsson.

Bland de mer berömda spökena finns den inmurade jungfrun och spökkareten. I den sägs en herre i hög hatt komma körandes på grusvägen och vända på borggården.
– En riktig doldis bland Glimmingespöken är Vita frun, som inte nämns bland böckerna men som folk har sett, säger Jan Olofsson.
Spökvandringarna börjar den 10 juli och håller på in i november, med en åldersgräns på 13 år.
Men det står mycket mer på årets evenemangskalender med fokus på våren och hösten.

I september satsas det på barnteater, där Christina Claesson tillsammans med Musik i syd, sätter upp pjäsen kung Christians pekfinger.
– Vi kommer också att satsa mer på tyska turister, med fler tyska visningar och en evenemangshelg med föreläsningar på tyska, säger Jan Olofsson.
Även guidadeturer på teckenspråk, finska och arabiska kommer att ges i sommar.

Under hela påskveckan kommer borggården att fyllas av tuppar och höns från Österlens Fjäderfäförening, och med äggjakt i borgen.
Den 12-15 april är det påskverkstad med äggristning, ägglekar, äggmålning och påskpynt, och på skärtorsdagen är det kvastverkstad och häxtema.

Jan Olofsson är övertygad om att spökvandringarna kommer att bli väldigt populära, men det gäller att ha is i magen.
Enligt Mikael Wilson, vd för Skräckfabriken, har en och annan gäst sprungit iväg mitt i turen.
– Ta gärna med ett par extra byxor när ni ska gå den, säger han något kryptiskt.

Läs mer:

Dagens fråga

Cyklar du till jobbet?

  • Nej (71%, 456 Röster)
  • Ja (29%, 185 Röster)

Antal röster: 641

Loading ... Loading ...

Tv

×