Foto: TT

Säpo omhändertog frisläppt 30-åring direkt

malmö På fredagen hävde tingsrätten häktningen för den 30-åring som åtalats för attentatet mot en shiamuslimsk bönelokal. Direkt efter greps han av Säpo som begär mannen utvisad.

Det blev en dramatisk sista dag på terrorrättegången gällande brandattentatet mot en shiamuslimsk föreningslokal den 11 oktober.
Under förmiddagen höll åklagaren i säkerhetsmål Agnetha Hilding Qvarnström och försvarsadvokat Lars Edman sina slutpläderingar.
Åklagaren yrkade på fyra års fängelse för mordbrand och fem års fängelse för terrorbrott.
Hon menar att 30-åringen, en syrisk sunnimuslimsk man bosatt i Vittsjö, hade utfört dådet i terrororganisationen IS namn och att han var en del av denna organisation.

Mannen ska den 11 oktober ha besökt sin fru, som levde separerad från honom i Malmö.
Vid halv femtiden på morgonen ska 30-åringen ha lämnat kvinnans bostad på Sorgenfrivägen för att bege sig till Vittsjö. Först 06.07 köpte han en biljett på Malmö Central.
Den långa tiden förklarar 30-åringen med att han haft svårt att hitta till stationen. Åklagaren menar att detta är osannolikt då han under ett års tid ofta besökt området, bland annat för att besöka sonens grav.
Detta finns många Facebookkonversationer där mannen talar om längtan efter martyrskap och om ankomsten till Sverige att ”Europa är Jihad inte lek”.

Han ska också ha lämnat information om branden till IS nyhetsbyrå AAMAQ och känt till att branden orsakades av bensin dagen efter attentatet.
– Först två veckor efter branden stod det klart i media, sa Hilding Qvarström.
Men försvaret smulade sönder argumentationen.
– Det enda verkliga indiciet är att NN (30-åringen) varit i området, sa han.
Polisen har inte trott att det var ett terrordåd. Inga bevis finns för att 30-åringen hanterat eller köpt bensin. Ingen bevis finns för att han är gärningsmannen som lämnat platsen per cykel.
– Vi vet inte ens om han kan cykla.

Efter en timmes överläggningar meddelade chefsrådman Lennart Strinäs att dom faller 21 april. Häktningen av den åtalade hävs med omedelbar verkan.
30-åringen kastade sig om halsen på sin försvarsadvokat. Men glädjen varade inte många sekunder.
Säkerhetspolisen stod beredda i säkerhetssalen med ett beslut om omhändertagande enligt lagen om särskild utlänningskontroll, LSU.
Säpo kan inte uttala sig om det enskilda ärendet men generellt säger kommunikationsstrateg Karl Melin att LSU används för att begära någon utvisad.
– Det är Säpo som ansöker om utvisning till Migrationsverket. Det finns möjlighet att överklaga och då är regeringen nästa instans, säger han.

Hilding Qvarnström vill bara uttala sig om brandattentatet på Norra Grängesbergsgatan.
– Uppenbarligen har tingsrätten inte funnit att det är sannolika skäl för de två brott som åtalet avser, terroristbrott alternativt mordbrand, säger hon.
För terroristbrott och mordbrand är det obligatorisk häktning, däremot inte för skadegörelse eller grov skadegörelse.

Dagens fråga

Klagar du på kaffet på jobbet?

  • Nej (70%, 408 Röster)
  • Ja (30%, 175 Röster)

Antal röster: 583

Loading ... Loading ...
×