MALMÖ 20180331 Rättegång inleds i Malmö tingsrätt mot den 30-årige man som åtalats för terroristbrott alternativt mordbrand mot en muslimsk föreningslokal i oktober förra året. Foto: Björn Lindgren / TT kod 9204 *** OBS! Bilden är pixlad****
Rättegång inleds i Malmö tingsrätt mot den 30-årige man som åtalats för terroristbrott alternativt mordbrand mot en muslimsk föreningslokal i oktober förra året. Foto: Björn Lindgren/TT

Styrkor och svagheter i åtalet

Malmö Varför skulle dådet mot shiamoskén vara ett terroristdåd när det lika gärna kan vara ett av många bränder i Malmö? Försvaret inriktar sig på att det finns betydande utrymme för andra förklaringar.

Chefsåklagaren vid riksenheten för säkerhetsmål Agnetha Hilding Qvarnström menar att 30-åringen begått ett terroristdåd i IS namn.
Men någon teknisk bevisning som binder 30-åringen till attentatsplatsen finns inte. DNA och fingeravtryck saknas. Övervakningsfilmen på den ensamme gärningsmannen som utför attentatet är raderad. Två som sett filmen ska höras nästa vecka.
– Signalementet är helt oförenligt med hur NN (30-åringen) ser ut, sa försvarsadvokat Lars Edman i sin sakframställan.
Han pekade på att området där moskén ligger är ett av de mest brottsbelastade områden i Malmö med flera svartklubbar och många skjutningar och bränder och skjutningar.
– Det finns ett flertal alternativa hypoteser om vem som ligger bakom, säger Lars Edman, som också ifrågasätter att branden skulle bedömas som ett hot mot riket säkerhet, ett av kriterierna för terroristbrott.
30-åringen menar att det inte är konstigt att han lämnade svågerns hem sent på natten. Han och frun lever separerade och när han besöker henne hos svågern sitter de ofta och talar innan han återvänder till hemmet i Vittsjö.
Sent på fredagseftermiddagen får 30-åringen frågan varför han kom till Sverige. Svaret blir att han hade ett bra liv i Saudiarabien och att flykten gick därifrån via Turkiet och Grekland. Sverige respekterar de mänskliga rättigheterna.
Åklagarens bevisning är fylld av uttalanden som motsäger längtan ett rofyllt liv. Det talas om martyrskap med jungfrur och planer hålls hemliga för hustrun.
”Jag vill dö martyrdöden för att vila”, skriver han till kusinen, som ber honom tänka på att han har familj.
”Vi ska döda hela världen tills gud blir dyrkad 100%” och ”min existens i Europa är Jihad inte lek” skriver han till sin mor, som blir upprörd.
Åklagaren har plockat fram chattkonversationer där 30-åringen kallar shiiter för fähundar, skurkar och dumma.
– Han tillbakavisar sympatier för IS och att han tillhör IS, säger Lars Edman. Däremot är han inte förtjust i shiamuslimer.
Samtidigt som han uttrycker detta gör 30-åringen ingen hemlighet att han besökt shiamoskén.
– Han har använt den som en bönelokal utan att ge sig till känna, säger Lars Edholm.

Dagens fråga

Följer du fotbolls-VM?

Loading ... Loading ...
×