Spykeneleven Molly Sandahl Bengtsson och Karin Lexén, generalsekreterare på Naturskyddsföreningen samtalade under en paus.Foto: Mattias Grenholm

Elever fick lära om nyttan med avloppsvatten

Lund En miljard människor saknar tillgång till rent vatten. Den senaste tiden har man kunnat lägga till ett antal tusen Lundabor men lagom till Världsvattendagen är stadens vatten drickbart igen.

Det var ett vältajmat besked i tisdags från VA Syd att Lunds vatten åter är tjänligt.
På onsdagen inföll nämligen Världsvattendagen som instiftades av FN:s generalsamling 1992. Sedan 2006 uppmärksammas detta i Sverige den 22 mars varje år.

Information kring vattenfrågor och försök att väcka engagemang för vattenrelaterade problem till unga är huvudmålet med Världsvattendagen.
Lunds universitet passade på att anordna ett program riktat till lärare och elever från Spyken i Stadshallen. Workshops och föreläsningar på årets tema ”Vatten och spillvatten” fyllde dagen.
En av föreläsarna var Naturskyddsföreningens nytillträdda generalsekreterare Karin Lexén.
– Detta är ett mycket intressant initiativ och jag är glad över att ha blivit inbjuden. Med tanke på målen i Agenda 2030 så är det viktigt att börjar undervisa de unga som går i skolan, för de är ju vuxna om 13 år.

Det Karin Lexén syftar på är de 17 mål för en globalt hållbar utveckling som antogs av FN för ett par år sedan. Bland målen som ska uppnås 2030 finns att utrota fattigdom och hunger, bekämpa klimatförändringar och se till att det finns rent vatten och sanitet för alla.
I Karin Lexéns föredrag på årets tema lyfte hon fram att avloppsvatten inte bara är ett problem utan även kan ses som en resurs.

– Globalt sett så finns stora möjligheter att använda spill- och avloppsvatten för att till exempel framställa biogas och ta tillvara på näringsämnen, som fosfor, för gödning, säger hon.
En av dem som hörde föreläsningen är Molly Sandahl Bengtsson, som går i ettan på samhällsprogrammet på Spyken.

– Det var jätteintressant. Jag har aldrig tänkt på det förut, att det finns två sidor av problemet med smutsigt vatten, säger hon.
– Vi unga måste också bli medvetna om hur mycket vi slösar med vatten och den här dagen är ett bra sätt att uppmärksamma detta.

Dagens fråga

Var det rättvist att Real Madrid vann Champions League?

Loading ... Loading ...

Tv

×