- Mina bästa möten med publiken ligger framför mig, jag är inte mycket för nostalgi, säger Tommy Nilsson. Pressbild
– Ur ett mänskligt perspektiv är det svårt att förstå hur vi kan låta människor dö medan vi sitter och diskuterar hur många vi kan släppa in, säger Tommy Nilsson apropå låten Vem du är. Pressbild

Tommy Nilsson ser bara framåt

Tommy Nilsson är ute på vårturné – och den här gången bjuder han publiken på något annorlunda.
– Jag har känt att jag inte bara vill åka ut och stapla låtar. Med åren får man andra funderingar över livet och hur vi är mot varandra. Dem vill jag dela med mig av, säger han.

Den 22 mars kommer Tommy Nilsson med band till Slagthuset i Malmö och den 9 april avslutar han sin vårturné på Konserthuset i Helsingborg. Sedan väntar en intensiv sommar med Diggiloo-gänget och Tommy ser fram emot att dela scen med Robin Bengtsson, David Lindgren, Wiktoria med flera.
Men just nu har han totalfokus på turnén, som är ungefär halvvägs och som gjort att han fått många fina recensioner från olika håll i Sverige. Han gör en föreställning i två akter. Första akten beskriver han ”som en film”.
– Det är lite frågor, lite budskap, lite allt möjligt. Det som händer är att folk går ut i pausen och tänker antingen: ”Vad fint, vad härligt” eller ”Vad var det här? Jag fattar inte!”. Och det är vad jag vill uppnå. Jag vill inte att det ska vara så ljummet. Som artist vill man ju förmedla något som kan slå rot.

Även om Tommy Nilsson också sjunger sina gamla hits – andra akten handlar mest om underhållning i musikväg – undviker han att göra en nostalgitripp genom sin egen karriär
– Jag vill framåt. Jag tänker att mitt bästa ligger framför mig, mina bästa möten med en publik ligger framför mig. Så väljer jag att se tillvaron nu.
Tommy Nilsson har med sig nya plattan, Samma människa, på turnén. Den innehåller bland annat tolkningar från Så mycket bättre och några nya låtar.
– Jag ser det som en service kring turnén, att man kan ha med sig ett minne. Men snart kommer det att komma nya. På julafton släppte jag en ny låt, Vem du är. Den passade bra då tyckte jag.
Med dagens teknik kan man som artist fånga tankarna i stunden.
– Nu kan man skriva en låt på natten och släppa den på morgonen. Då kan man ägna sig åt aktuella ämnen. Jag gillar det nya med att släppa ifrån sig tankar som de ser ut nu.

Temat i Vem du är är människor på flykt och empati.
– Jag försöker vara obunden politiskt och religiöst, men ur ett mänskligt perspektiv är det svårt att förstå hur vi kan låta människor dö medan vi sitter och diskuterar hur många vi kan släppa in. Jag vill inte vara naiv och blåögd heller, men jag blev till exempel väldigt glad när det gick som det gick i valet i Holland. Jag hoppas att det kan vara en signal till andra länder att gå och rösta på det man tror på. Det kändes lite som en seger, säger Tommy Nilsson.
För rädd för att säga vad han tycker är han inte längre.
– Jag vågar stå för det jag tycker och jag vågar säga det. Och när man får ett gensvar på det blir man förstås peppad. Kanske betyder det något för någon när man tar bladet från munnen.
Rädslor för kulturer, hudfärger, politiska synsätt och religioner ligger till grund för mycket av dagens problem tror han.
– Men jag tror den unga generationen kommer att bli av med de rädslorna. De har andra verktyg och synsätt.

En del ungdomar finns säkert i publiken. Efter Så Mycket Bättre känner Tommy Nilsson att han fått en ny publik att lägga till de gamla fansen.
– Jag märker det på konserterna. Så mycket bättre har betytt mycket. Det var en bra säsong, trots att det började sorgligt med Freddie Wadling. Det var kul att vara med och de är mig väldigt kära allesammans som var med.

Håller ni kontakten?
– Absolut. Vi har en facebook-tråd som vi hänger på. Nu är alla ute och spelar, men vi hörs av. Det kan också öppna för samarbeten framöver, säger Tommy Nilsson.

×