Det tog tre dagar att riva och röja bort det eldhärjade huset som i trettio år varit Fars hatt vägkrog. När en ny byggnad kan stå klar är just nu oklart.FOTO: PERNILLA NIELSEN NEGRÉN
Brandresterna är nu borta liksom Fars Hatt som brann ner till grunden.
Sven-Åke Strandberg och kollegan Arne Hansen har rivit och tagit om hand brandresterna under tre dagar.
Kvinnoskulpturer från utemiljön omringar brandplatsen.
Skorstenen sparades för en eventuellt ny byggnad, som nu ser ut att kunna bli verklighet.
Fars hatt, Skurup. Vägkrog

Fars hatt ska resa sig ur askan

SKURUP Nu är Fars Hatt bokstavligen borta. Men vägkrog vid E65 som brann ner till grunden den 27 februari ska byggas upp.
– Har Fars hatt funnits där i trettio år så ska det stå kvar, säger fastighetsägaren Dan Persson.

Det tog någon timme för Fars hatt att totalförstöras i en explosiv brand. Det tog tre dagar att riva och forsla bort brandresterna av vägkrogen som i ett trettiotal år utspisas förbipasserande på E65.
Hur lång tid det tar innan det åter finns en restaurang vid Hylteberga är oklart. Men att Fars hatt ska byggas upp är självklart för fastighetsägaren Dan Persson, Fastighetsbolaget Bjurling i Skurup AB.

– Det är självklart. Har Fars hatt funnits där i trettio år så ska det stå kvar. Det finns ingen som helst anledning att inte satsa på att bygga upp fastigheten igen bara för att den brunnit ner, säger Dan Persson.
Men exakt när en nybyggnation kan starta vet han inte i nuläget, men förhoppningen är att en ny byggnad kan stå på plats så snart det bara är möjligt.
– Det kommer att bli en byggnad i samma stil som tidigare, en byggnad i vinkel. Men jag har inte kommit så långt ännu med planerna, säger Dan Persson.

Det var tidigt på måndagens morgon den 27 februari som en brand utbröt när ett läckande kylaggreagat i köket på vägkrogen fattade eld. Systrarna Anna-Lena och Liselott Persson, som drivit verksamheten sedan 2009, befann sig på plats för att starta veckans arbete med lunchserveringar.
Branden var explosionsartade och efter ett försök att släcka elden på egen hand insåg systrarna att det var omöjligt. De tog sig ut och larmade räddningstjänsten.
Inledningsvis var målsättningen att rädda fastigheten men branden spreed sig snabbt och övertände hela innertaket. Beslut togs då om att låta fastigheten brinna ner.
I fredags var de sista resterna av vägkrogen på väg bort från brandplatsen som fortfarande luktar just brandplats.
Skorstenen är det enda som i stort sett intakt står kvar och minner om att här har legat en byggnad. I det som varit utemiljön runt Fars Hatt står ett antal vita skulpturer och blickar sorgset över brandplatsen som Sven-Åke Strandberg och Arne Hansen på uppdrag av Skurups åkeri och schakt röjer och sanerar.

– Vi har städat ur all inredning som var helt utbränt och förstörd. Sen har vi rivit ner väggarna av de som stod kvar, berättar Sven-Åke Strandberg, medan kollegan inne i grävskopan samlar ihop de krossade betongblocken som nu är det sista som återstår av Fars Hatt.
I tre dagar har arbetet pågått på brandplatsen där intet nu återstår av den väl inarbetade vägkrogen.
För systrarna Anna-Lena och Liselotte Persson som drivit verksamheten återstår fortfarande många beslut att ta.

Kommer ni att driva vidare Fars hatt när fastigheten byggs upp igen?
– Vi vet faktiskt inte riktigt hur vi kommer att göra, vi har inte bestämt oss än. Någon annanstans än på samma plats kommer vi i alla fall inte att starta något, uppger Anna-Lena Persson.

Dagens fråga

Följer du fotbolls-VM?

Loading ... Loading ...
×