Trots regnet dansade nyårsfirarna ringdanser i finaste feststassen och med kurdiska flaggan. FOTO: KRISTINA DAVIDSON
Behrooz Hamzehi med dotter var en av nyårsfirarna i parken.
Aram Karim och Jamal Fathyian var glada för att fira in det nya året på vårdagsjämningen.

Färgglada ringdanser när det kurdiska nyåret firades

Malmö Det dansade ringdanser till arabiska toner i regnet när det kurdiska nyåret ” Newroz” firades i Folkets park på måndagskvällen.

På plats i parken var talare och musiker som lockade nyårsdeltagarna att dansa och roa sig i sina för dagen finaste kläder.

– I 30 år har vi fått samlas i Folkets park för att fira den icke-religiösa högtiden Newroz, som betyder ny dag, och alltid firas på vårdagjämningen. Det är en tradition som firas av 200 miljoner människor runt om i världen, säger Behrooz Hamzehi, ordförande i Malmökurd förening.
Enligt den kurdiska mytologin börjar folket sin tideräkning den 21 mars 612 före Kristus, då den kurdiska smeden befriade det kurdiska folket från tyrannen och kungen Zuhak.
I samband med det lyckade upproret tände folket brasor på kullar och berg runt om i landet för att sända nyheten om kungens död och folkets frihet.

– Sen dess har det blivit en sed att tända stora brasor och samlas och fira gemenskapen den dagen varje år. Högtiden har ett fredligt budskap, menar Behrooz Hamzehi.

Bland de finklädda gästerna fanns också Aram Karim och Jamal Fathyian, som har bott i Sverige i 10 respektive nio år.
– Det är alltid lika roligt att komma hit och fira det nya året och våren. Högtiden firas inte bara av kurder utan också afghaner och perser från Afghanistan, Iran och Turkiet, berättar Jamal Fathyian.

Under kvällens hölls det också tal av representanter för Malmökurd förening, Frida Trollmyr från Malmö stad och musikerna Diari Kurd, Cemile och Aziz Waisi stod för de svängiga tonerna.

Dagens fråga

Äter du kött?

  • Ja (90%, 926 Röster)
  • Nej (10%, 101 Röster)

Antal röster: 1 027

Loading ... Loading ...
×