I framtidens kanske fängelset på Kirseberg kan bli konstmuseum. ARKIVBILD

Fängelset föreslås bli konstmuseum

MALMÖ Omvandla Kirsebergsanstalten till nya lokaler för Malmö Konstmuseum. Det föreslår nu en Malmöbo via Malmöinitiativet.

– Anstalten har stått tom sen 2015. Kirseberg är en utmärkt placering för ett nytt konstmuseum, nära kommunikationer och centrum. Dessutom öppnar snart Östervärns station för tågtrafik och ny bebyggelse planeras nära stationen och anstalten, skriver Malmöbon i sitt förslag.
146 personer stöttar förslaget, som går ut på att Kirsebergsanstalten omvandlas till konstmuseum, gärna i kombination med en skapande utbildning som Konsthögskolan vid Lunds universitet.

– I Göteborg har Härlanda fängelse omvandlats till kulturhus och bibliotek. En liknande omdaning av fängelset i Malmö borde vara möjlig. Genom att knyta en konstnärlig verksamhet till lokalerna och samtidigt skapa ett konstmuseum där de klassiska samlingarna kan visas är både nyskapande och attraktivt för besökare, menar initiativtagaren.
Under de senaste 25 åren har konstmuseets framtida lokalförsörjning utretts ett antal gånger. Samlingen har växt genom åren och endast en bråkdel av den välrenommerade samlingen kan visas för allmänheten på grund av trånga och icke ändamålsenliga lokaler på Malmöhus slott.

– Verksamheten har ofta också sammanblandats med Malmö Museer och i ett konstliv med starka aktörer som Malmö Konsthall och Moderna Museet upplevs Malmö Konstmuseum som anonymt. Därför gav kulturnämnden i oktober i fjol förvaltningen i uppdrag att utreda behovet av nya lokaler för Malmö konstmuseum, skriver chefen för konstmuseet Cecilia Widenheim och kulturdirektör Elisabeth Lundgren.

När förslaget i veckan ska tas upp i kulturnämnden i Malmö föreslår de två tjänstemännen att kulturförvaltningen beaktar förslaget om att bygga om Kirsebergsanstalten till konstmuseum beaktas i den förvaltningsövergripande pågående utredningen.

Dagens fråga

Äter du kött?

  • Ja (90%, 926 Röster)
  • Nej (10%, 101 Röster)

Antal röster: 1 027

Loading ... Loading ...
×