Foto: TT/Arkiv

Elev tvingad äta löv

MALMÖ Eleven utsattes för kränkande behandling upprepade gånger under hösten förra året. Andra elever slog honom, tvingade honom att stå barfota i en iskall vattenpöl och att äta löv.

Barn och elevombudet tycker inte skolan gjort tillräckligt för att hindra förföljelsen och riktar ett krav på skadestånd mot kommunen.
Skadeståndskravet är på 15 000 kronor. Och kravet, för elevens räkning, baseras på att personalen på gurndskolan ska ha haft kännedom om de flesta händelserna men att de inte uppfattat eller uppmärksammat att eleven varit eller känt sig utsatt för kränkande behandling.

Det, skriver Barn- och elevombudet, är anmärkningsvärt.
”Särskilt med hänsyn till att många av de anmälda händelserna är av allvarlig art och innefattar hot, våld och även förnedrande inslag”, skriver företrädare för myndigheten.

Till exempel borde personalen har förstått vad eleven utsattes för när han den 17 augusti blev inknuffad av en annan elev i ett trappräcke så att det blev ett märke och gjorde ont. Detsamma gäller för när två andra elever höll fast och sparkade den utsatte eleven, ritade på hans kläder och rispade hans mage med en penna och tvingade honom att ställa sig barfota i en iskall vattenpöl.
”Barn- och elevombudet finner – oaktat att skolan inte kunnat bekräfta exakt datum för några av händelserna – att det mot bakgrund av omständigheterna i ärendet är visat att personalen har haft kännedom om att A varit utsatt för kränkande behandling vid tio tillfällen mellan den 17 augusti och den 26 oktober 2016.”

Barn- och elevombudet konstaterar visserligen att skolan gjort en del saker för att förbättra elevens situation. Bland annat har en av plågoandarna fått byta klass. Men åtgärderna sattes inte tillräckligt snabbt, anser myndigheten.
”Detta trots att skolan enligt lag har en skyldighet att agera skyndsamt så snart det finns kännedom om att en elev har känt sig eller har varit utsatt för kränkande behandling”, skriver myndigheten och kräver ett skadestånd för eleven.

Dagens fråga

Var det rätt att Peter Madsen dömdes till livstid för mordet på Kim Wall?

Visa resultat

Loading ... Loading ...

Webbkryss

×