Pierre Esbjörnsson, vd för Skurupshem.

Pierre Esbjörnsson ny vd för Skurupshem

Skurup Den 1 april börjar den före detta kommunstyrelseordförande Pierre Esbjörnsson (S) som vd för det kommunala bostadsbolaget Skurupshem. Det meddelar styrelsen i ett pressmeddelande.

Styrelsen för Skurupshem har de senaste dagarna fått en hel del kritik av valet att utse Pierre Esbjörnsson (S) som ny vd för bolaget. Jörgen Sjöslätt (C) har kallat det för ”svågerpolitik”. Niklas Sjöberg, som är medlem i Skurupspartiet, men sitter som politisk vilde i kommunstyrelsen, tycker dels att rekryteringen skulle ha skett i fri konkurrens, och dels att en färsk avgående politiker inte ska ha en sådan post i ett kommunalt bolag.

Nu väljer styrelsens ordförande Roland Hansson (S) att kommentera rekryteringen:
– Vi behövde få en person på plats snabbt för bolagets bästa. Vi har bra styrfart och vill inte tappa i tempo.
Han säger även att det inte finns något regelverk kring rekryteringsprocessen i ett kommunalt bolag.
– Styrelsen är fri att tillsätta och avsätta vd enligt prestation, kompetens eller andra faktorer som är relevanta för posten.

Roland Hansson är glad över att bolaget lyckats rekrytera Pierre Esbjörnsson till vd-posten.
– Vi är tacksamma att vi rekryterat en kompetent vd. Bolaget är i stort behov av en ledare som besitter de egenskaper som krävs för att styra bolaget vidare in på den inslagna vägen – med fokus på både en betydande nybyggnation och utveckling och upprustning av existerande bostadsområden.

Niklas Sjöberg ifrågasatte i en artikel i Skånskan Pierre Esbjörnssons kompetens för posten.
– Pierre Esbjörnssons cv visar tjugo års erfarenhet av byggbranschen, mestadels inom bostadsproduktion. Mångårig erfarenhet som styrelseledamot i större byggföretag. Han är djupt engagerad i samhällsutvecklingsfrågor. Utbildningsbakgrunden är en kombination av byggtekniska och ekonomiska utbildningar, försvarets UGL och utbildning i kommunikation, säger Roland Hansson.
Pierre Esbjörnsson själv säger att han ser fram emot att utveckla det befintliga bostadsbeståndet i kommunen.
– Visionen är att vi ska vara ett av Sveriges ledande bostadsföretag. Man behöver inte vara störst för att vara bäst. Nöjd kundindex ligger högt jämfört med andra bostadsföretag. Vi är det lilla personliga bostadsföretaget med de stora ambitionerna. Det är värdena jag tar avstamp i. Vi måste våga utvecklas.

Han säger dock att bostadsbolaget måste fokusera mer på miljöarbetet.
– Idag handlar det om att bygga miljösmart.
Pierre Esbjörnsson har tidigare meddelat att han kommer att lämna sina politiska uppdrag om han får tjänsten. Han tillträder den 1 april.

Den tidigare vd:n Anders Nilsson fick beskedet att skulle lämna sin tjänst av styrelsen den 6 februari. Orsaken var revisorernas granskning som visat att det förekom otillåtna direktupphandlingar, dålig kontroll av leverantörer och brist på dokumentation. I fem veckor har kommundirektören Marcus Willman varit tillfördordnad vd.

Dagens fråga

Lånar du ibland böcker på biblioteket?

Loading ... Loading ...
×