Buffs programchef Daniel Lundquist och festivalchefen Julia Jarl har bråda dagar inför starten av den 34:e Buff. Foto: Gunilla Wedding
Norska Oskars Amerika regisserad av Torfinn Iversen och invigningsfilm på årets Buff. Pressbild
Cailforna är en brasiliansk film regisserad av Marina Person. Pressbild
Heartstone. Pressbild
Hunt för the Wilderpeople vann pris för bästa barnfilm på årets Buff. Pressfoto

Inflytande i fokus för årets Buff

Pris till unga skådespelare, Buff som filmdistrubutörer och festivalfilmvisning på skånska sjukhus. När 34:e upplagan av Buff, Malmös internationella filmfestival för barn och unga, drar i gång på måndag 20 mars är det med många nyheter – och massor av film
– Vi har rekordmånga filmer och gäster i år, säger Buffs festivalchef Julia Jarl nöjt.

Julia Jarl och Daniel Lundquist om …
… det är någon av årets filmer som de känner speciellt för?
Julia Jarl: Hunt for the wilderpeople från Nya Zeeland som jag såg på en festival i Tyskland. Den är regisserad av Taika Waititi och ett helt fantastiskt lyckopiller som man bara måste se på bioduken. Sam Neil spelar en butter morbror som tvingas följa med en pojke på äventyr i vildmarken. Den är verkligen sevärd. Och så brasilianska California som är så häftig med härlig musik och som utspelas på 80-talet.”
Daniel Lundquist: ”Allt är bra förstås, men jag tycker mycket om den tyska dokumentärfilmen Not without us. Det är inte så ofta vi visar långfilmsdokumentärer och den här så bra. Man möter 15 barn från olika delar av världen som alla berättar om sin vardag. Det är fantastiskt gripande och det ska bli kul att se den med barnpublik. Det är så många fina scener och bra citat och vissa saker är helt fruktansvärda som en tjej från Indien som växer upp i ett Red Light-område och en tjej från Elefenbenskusten som arbetar på ett kakaofält men aldrig någonsin har smakat choklad. Sedan är också isländska Heartstone fantastisk. Julia beskrev den så bra som en Brokeback Mountain för unga. Den är verkligen en typisk Buff-film.
Buff 2017: I år pågår Buff från 20 till 25 mars på biograferna Filmstaden, Panora och Spegeln i Malmö. Hela programmet finns på www.buff.se

Årets Buff-program bjuder på totalt 114 filmer från 25 olika länder och festivalchefen Julia Jarl konstaterar att det är rekord i antal visade filmer under Buff.
– Vi brukar ligga runt hundra filmer så i år har vi har fått öka antalet biosalonger, berättar hon. Som mest har vi visningar i 9 eller 10 salonger samtidigt så det blir verkligen en hejdundrande fest för Malmö och för Skånepubliken.
Alla världsdelar finns representerad bland årets filmer även om de europeiska filmerna är i majoritet.
– Vi har också rekordmånga filmskapare och skådespelare som gäster i samband med visningarna, säger Buffs programchef Daniel Lundquist. Den mest långväga är Marina Person från Brasilien som regisserat ungdomsfilmen California.

Även under programpunkten Work in progress, där publiken får smakprov från kommande barn- och ungdomsfilmer, är det rekordmånga deltagare.
Bland dem finns Malmöregissören Magnus Hedberg som visar klipp ur sin kommande långfilm Kalmars jägarinnor och Maria Blom är på besök med sin kommande familjefilm Monky liksom populära Bajsfilmens regissör Linda Hambäck som pratar som sin nya tecknade film, Gordon och Paddy.
– Och så har det precis blivit klart att Goran Kapetanovic som gjorde Guldbaggebelönade Min faster i Sarajevo ska visa klipp från barnfilmen Krig som han arbetar med nu, avslöjar Daniel Lundquist.

Temat för årets Buff är inflytande och för att lyfta fram det extra och understryka unga skådespelares insatser inom barn- och ungdomsfilm har Buff i år instiftat ett nytt pris, Buff Nordic Star.
– Det är så sällan de unga och deras fantastiska prestationer lyfts fram så Buff Nordic Star ges till talangfulla barn- och ungdomsskådespelare från de nordiska filmerna, säger Julia Jarl. De som får priset ska vara någon som lyser lite extra, eller har en väldigt svår roll och vi har redan utsett tre som får det i år.
De tre prisade skådespelarna är Odin Eikre som spelar Oskar i norska barnfilmen Oskars Amerika, Linnea Skog som spelar i Varpu finska Little wing och så Wilma Lundgren som spelar Elvira i Malmöregissören Emelie Lindbloms Rum 213.
De unga skådespelarna kommer att få sina priser i samband med den stora prisutdelningen på fredagen när övriga Buffpristagare, som bästa barnfilm, bästa ungdomsfilm och bästa kortfilm, utses.

En annan nyhet är Buffiluskplattformen, ett projekt som gör Buffs filmer tillgängliga för barn på sjukhus. I år kommer barn och unga på sjukhus i Helsingborg, Lund, Malmö och Kristianstad att kunna ta del av festivalfilmerna.
– Det här har fått ett fantastiskt genomslag hos så väl sjukhus som filmare och vi har en ambition att det i framtiden kanske skulle kunna löpa året om, berättar Julia Jarl.
En annan nyhet är att Buff, när årets festival är genomförd, också kommer att gå in som distributörer av barn- och ungdomsfilm.
– Vi drar i gång det här i samband med att vi väljer ut filmerna för årets Buffturné och vi kommer att välja filmer som inte är inköpta av andra distributörer, säger Julia Jarl. Ju fler filmer det finns på marknaden för den här målgruppen desto större blir intresset för och vanan av att se film från hela världen:
– Vi ser under Buff att det finns en stor öppenhet bland barn och unga att ta till sig filmer även från andra länder än USA och då måste det utbudet finnas, lägger Daniel Lundquist till.

Årets Buff invigs på måndag 20 mars på biografen Royal med norska Oskars Amerika och så väl filmens regissör som huvudrollsinnehavaren Odin Eikre finns på plats. I samband med invigningen presenteras också årets vinjettfilm som är gjord av den grönländska regissören Aka Hansen.
Buff pågår till och med lördag 25 mars då festivalen avslutas med familjefest på Panora med spöktema och förhandsvisning av den nya Klas Klättermus-filmen.

Julia Jarl och Daniel Lundquist om …
… det är någon av årets filmer som de känner speciellt för?
Julia Jarl: Hunt for the wilderpeople från Nya Zeeland som jag såg på en festival i Tyskland. Den är regisserad av Taika Waititi och ett helt fantastiskt lyckopiller som man bara måste se på bioduken. Sam Neil spelar en butter morbror som tvingas följa med en pojke på äventyr i vildmarken. Den är verkligen sevärd. Och så brasilianska California som är så häftig med härlig musik och som utspelas på 80-talet.”
Daniel Lundquist: ”Allt är bra förstås, men jag tycker mycket om den tyska dokumentärfilmen Not without us. Det är inte så ofta vi visar långfilmsdokumentärer och den här så bra. Man möter 15 barn från olika delar av världen som alla berättar om sin vardag. Det är fantastiskt gripande och det ska bli kul att se den med barnpublik. Det är så många fina scener och bra citat och vissa saker är helt fruktansvärda som en tjej från Indien som växer upp i ett Red Light-område och en tjej från Elefenbenskusten som arbetar på ett kakaofält men aldrig någonsin har smakat choklad. Sedan är också isländska Heartstone fantastisk. Julia beskrev den så bra som en Brokeback Mountain för unga. Den är verkligen en typisk Buff-film.
Buff 2017: I år pågår Buff från 20 till 25 mars på biograferna Filmstaden, Panora och Spegeln i Malmö. Hela programmet finns på www.buff.se

×