Ljus i natten. Pressbild
Ljus i natten. Pressbild

Stillsam och stark film för civilkurage

Film/recension

FILM
Ljus i natten
Regi: Aki Kaurismäki
Medverkande: Sakari Kuosmanen, Sherwan Haji, Janne Hyytiäinen, Kati Outinen och Nuppu Koivu
Betyg: 4

Att kliva in i den finska regissören Aki Kaurismäkis värld är som att befinna sig i den vanliga världen men med en förunderlig skevhet i realismen och fylld av tidsmarkörer från en svunnen tid. Vad gäller själ och hjärta är man å andra sidan precis här och nu. Det här gäller i högsta grad för nya Ljus i natten som bland annat vann Silverbjörnen i Berlin för bästa regi och är andra delen i Kaurismäkis nya trilogi som inleddes med Mannen från Le Havre 2011.

Ljus i natten utspelas i Helsingfors där Waldemar Wikström (Sakari Kuosmanen) lägger husnycklar och vigselring på köksbordet och lämnar sin fru vid vodkaflaskan och en enorm kaktus. Han gör sig av med det skjortlager han levt på att sälja och förverkligar drömmen om en egen restaurang.
Samtidigt glider ett fraktfartyg in i hamnen och Khaled Ali (Sherwan Haji) reser sig ur den kolhög där han hållit sig gömd och tar sig till polisen för att söka asyl i Finland. Bakom sig har han lämnat ett Aleppo i spillror, döda föräldrar och en syster som försvunnit under flykten.

Länge rör sig Waldemar och Khaled parallellt i vars en Helsingforsvärld – Waldemar på den rejält bedagade restaurangen Gyllene kupolen som han köpt med personal och allt och Khaled i den labyrintiska byråkratin och eviga väntan som asylsökandet är.
Naturligtvis korsas deras vägar så småningom men när det gäller Aki Kaurismäkis ska man aldrig tro att man någonsin kan räkna ut riktigt vilken väg en historia tar. Skickligt undviker han det förutsägbara i handlingen samtidigt som man får allt man egentligen förväntar sig av en film av honom – bleka, fårad och tystlåtna karaktärer, stora hjärtedjup och underbart melankolisk och rocksmäktande musik.

Tillsammans med Mannen från Le Havre växer Ljus i natten till en stillsam men stark röst för civilkurage som en självklarhet i vår kaotiska värld. Och när Khaled tillfrågas om varför han vill stanna i Finland blir hans svar en nyttig perspektivvändare. Finland är ett land som varit i krig, svarar han, ett land där man förstår hur det är att vara flykting.

FILM
Ljus i natten
Regi: Aki Kaurismäki
Medverkande: Sakari Kuosmanen, Sherwan Haji, Janne Hyytiäinen, Kati Outinen och Nuppu Koivu
Betyg: 4

×