Ing-Marie Carlsson älskar att turnera med Riksteatern. – Vi är sex jättebra skådisar, har häftig scenografi, bra musik, läckra scenlösningar och snyggt ljus. Det känns härligt att vara ute och erbjuda små orter en så påkostad föreställning som är så bra, säger hon. Till vänster Per Burell.Foto: Markus Gårder
Ashkan Ghods och Ing-Marie Carlsson i Bra människor, som spelas på Borgen i Osby lördagen den 18 mars. Foto: Markus Gårder

På turné med en roll hon älskar att spela

Pjäsen Bra människor är just nu på väg runt Sverige och anländer i morgon till Borgen i Osby. För Ing-Marie Carlsson är huvudrollen som Margie något av en dröm.
– Jag känner att jag får använda allt jag kan, säger hon.

I pjäsen Bra människor får den ensamstående mamman Margie Walsh sparken från sitt jobb i en lågprisbutik eftersom hon så ofta kommer för sent. Att det beror på att hon tar hand om sin utvecklingsstörda dotter har hennes chef ingen förståelse för.
I sin desperata jakt efter ett nytt jobb, för att inte riskera att hamna på gatan, kommer hon i kontakt med sin ungdomskärlek Mike som hon inte sett på 20 år.
– Jag har jobbat både med dramatik och mycket komedi under de senaste åren och den här rollen spänner över hela det fältet. Margie är rolig, drastiskt och otroligt rapp i käften, så man måste ha lite tajming. Samtidigt är det också väldigt starka scener och djupt tragiskt, säger Ing-Marie Carlsson.

Hon blev tillfrågad om att göra rollen i oktober 2015. Och även om hon blev smickrad av regissören Carl Johan Karlsons förfrågan kände hon inte att hon hade tid just då att läsa manuset. Regissören bönade så en sen kväll satte sig en både stressad och lite småirriterad Ing-Marie Carlsson vid datorn för att läsa pjäsen, som ännu inte var översatt från engelska.
– Jag glömmer det aldrig – det var som den mest spännande deckare. Jag satt uppe i timmar och bara läste. Jag skrattade, jag nästan bet på naglarna för att det var så spännande, jag grät lite på slutet och bara kände att, Gud, det här vill jag göra. Så jag ringde och sade ja, ja, ja!
– Jag blev också väldigt glad när jag läste pjäsen att det är fyra starka kvinnoroller och två män, vilket inte är vanligt. Tre av kvinnorna är dessutom 50+, fortsätter hon.

Sverigepremiären för Bra Människor var i Kalix den 7 februari. När teatersällskapet nu når Skåne har det kommit drygt halvvägs in i turnén.
– Vi har fått ett fantastiskt bra mottagande – jättefina reaktioner. Vi spelade i lilla Skillingaryd i tisdags och tänkte, kommer det nåt folk? Men det var nästan full salong och vi fick en stående ovation.

Även om Ing-Marie Carlsson har gjort åtskilliga roller, såväl på teaterscenen som på film och i tv, är det oftast rollen som Mimmi i Tre Kronor hon förknippas med.
– Varje onsdagskväll i nästan två år jag var i folks vardagsrum, så det är inte så konstigt. Berts mamma är det många unga människor som förknippar mig med och sen finns det de som tänker på Beck, de åtta sista filmerna, eller Änglagård. Men oftast tänker nog folk på Mimmi.

Hur känns det?
– Det är blandat. Ibland kan man känna, herregud, det är 20 år sedan och jag har gjort så mycket mer. Å andra sidan är det en roll jag är jättestolt över.

Senare i år kan man se Ing-Marie Carlsson i Maria Bloms stora familjefilm Monky, med planerad premiär till jul. I den spelar hon bland annat mot Frida Hallgren och Johan Petersson och hon beskriver inspelningen, som gjordes i höstas, som en vansinnigt rolig erfarenhet.
– Maria Blom är underbar för hon tar allt ett snäpp uppåt – det blir alltid lite extra färg på hennes produktioner. Det är en underbart fin historia och jag spelar en väldigt rolig mormor, säger Ing-Marie Carlsson.

Redan nu väntar en annan, mycket viktigare roll för Ing-Marie Carlsson.
– Jag kommer att bli farmor två gånger om under den här turnén – båda mina pojkar ska ha barn. Min äldste son redan nu i helgen, men jag hoppas att de kan hålla igen lite, tills jag kommer tillbaka till Stockholm den 25, säger Ing-Marie Carlsson och skrattar.
Och innan vi avrundar samtalet kommer hon med en uppmaning:
– Skriv nu att många ska komma och titta! Det här är verkligen värt att se – de kommer inte att ångra sig!

Fotnot: Bra människor spelas på Borgen i Osby i morgon, lördag, och på Lunds stadsteater på måndag, den 20 mars.

×