En scen ur I am not your negro. Foto: Nonstot Entertainment

En filmhistorisk brandfackla

Recension/Film

FILM
I am not your negro
Regi: Raoul Peck
Medverkande: Samuel L. Jackson med flera
Betyg: 4

Raoul Pecks filmatisering av James Baldwins krönika om och kring den amerikanska medborgarrättsrörelsen förgrundsfigurer Martin Luther King Jr, Malcolm X och Medgar Evers har blivit ett tidlöst dokument över en mörk tid i USA:s historia. Den är skriven i blod eftersom kampen mot rasism och segregation har krävt det ultimata offret, deras liv.
Som grund för sin dokumentär har Raoul Peck använt James Baldwins påbörjade bok Remember This House som egentligen bara var ett utkast på trettio sidor som baserades på en brevväxling med redaktören Jay Acton.

För att få ytterligare kött på benen till en fullödig dokumentär drygar Peck ut den ofullständiga boken med att visualisera Baldwins filmtexter från essäboken The Devil Finds Work med inslag från kända Hollywoodepos om hur drömfabriken såg på rasproblematiken.
Att statuera exempel med ”Gissa vem som kommer till middag” och ”I nattens hetta” är mitt i prick. I bägge filmerna vinner Sidney Poitier en kollektiv publiks gunst, givetvis därför att två moraliskt oantastliga vita hjältar som Spencer Tracy och Rod Steiger står bakom dem i vått och torrt.

Samuel L. Jackson, själv stjärna som ofta spelar mot vita ”machos”, (som nu i Skull Island till exempel) berättar inlevelsefullt och lågmält, precis som skräddarsytt för händelseförloppet.
Givetvis är det James Baldwins ”närvaro” och auktoritet som genomsyrar filmen. Han guidar oss genom tidsbarriären från gårdagens Selma till dagens Ferguson och konstaterar lite resignerat att inget är egentligen nytt under solen.
En filmhistorisk och politisk brandfackla som lyser i eldskrift på himlen.

FILM
I am not your negro
Regi: Raoul Peck
Medverkande: Samuel L. Jackson med flera
Betyg: 4

×