I början av februari skrev kommunstyrelsens ordförande Linda Allansson Wester (M) och kriminalvårdens generaldirektör Nils Öberg under avsiktsförklaringen. Nu väcks kravet på en folkomröstning. Sara Ramel tycker att det är anmärkningsvärt att politikerna kan ta ett sådant här beslut utan att först fråga kommuninvånarna.

Kritik mot beslut om fängelse i kommunen

SVEDALA Sara Ramel kräver en folkomröstning gällande en etablering av ett fängelse i Svedala kommun
Kravet framförde hon på kommunfullmäktiges frågestund på onsdagskvällen.

– Det här beslutet påverkar kommunen för all framtid. Jag tycker att det är ofattbart hur politikerna har kunnat ta det här beslutet ovanför våra huvuden. Vi kommuninvånare har inte fått säga vår mening överhuvudtaget.
– Jag känner en stor oro över hur Svedala kommer att utvecklas med anledning av den här etableringen. Jag är mycket förvånad över att kommunstyrelsen beslutat om en avsiktsförklaring innan man gjort en objektiv analys. Så stora beslut ska inte tas av enbart politikerna. Dessutom fanns det inte på kartan när vi valde dem vid förra valet.

Sara Ramel har många funderingar kring den här etableringen. Hon läste i utskicket Svedalanytt om möjligheten att komma till fullmäktige och ställa en fråga. Hon var en av sex personer som ställde en fråga vid allmänhetens frågestund som ägde rum innan fullmäktigemötet på onsdagskvällen.
I början av februari skrev kriminalvården och Svedala kommun under avsiktsförklaringen om att det ska byggas en ny kriminalvårdsanstalt någonstans i kommunen. Ytan som är aktuell är på 150 000 -300 000 kvadratmeter. Antalet anställda beräknas bli 150-300 personer.

Kommunstyrelsens ordförande Linda Allansson Wester (M) besvarade Sara Ramels frågor kring etableringen. Hon framförde bland annat de fördelar som den här typen av etablering brukar medföra.
– En stor fördel är givetvis de många nya arbetstillfällen som etableringen medför. Första sommarjobbet till en 18-åring, en lång anställning till en kommuninvånare eller till en utanför som börjar handla lokalt i kommunen, nämnde Linda Allansson Wester.
Hon svarade bland annat att den fortsatta processen kommer att vara transparent med lokaliseringsstudie och detaljplanearbete. Processer där allmänheten kommer att ges möjlighet att tycka till kommer att komma framöver.

– Om den är så transparent som du säger finns det väl inga hinder att arrangera en folkomröstning? kontrade Sara Ramel. Det har man gjort i flera kommuner. Exempelvis Skurup gällande vindkraft och i Höganäs om byggande i hamnen.
Sara Ramel kommer att driva sitt krav vidare och är inte främmande för att dra igång en namninsamling i hopp om att få kommunen att ordna en folkomröstning.
Gällande alla arbetstillfällen som kommer att skapas tycker hon att det finns andra sätt för Svedala kommun att hjälpa till med nya etableringar.

– Än en gång så saknar jag en objektiv analys om vad en ny anstalt i kommunen innebär. Kommer exempelvis barnfamiljer att fortsätta att lockas till kommunen?

Dagens fråga

Äter du kött?

  • Ja (90%, 926 Röster)
  • Nej (10%, 101 Röster)

Antal röster: 1 027

Loading ... Loading ...
×