Eskil Engdal och Kjetil Saeter. Foto: Mikael Berg

Riktar strålkastaren mot illegalt rovfiske

Recension/bok

BOK
Jakten på Thunder
Författare: Eskil Engdal och Kjetil Saeter
Förlag: Offside Press

På stormpiskade hav vid Antarktis försöker Thunder skaka av sig sin förföljare. Jakten ska fortsätta över tre världshav i över hundra dagar.
Det kunde varit intrigen i en mäktig sjöfartsroman, men handlar om verkliga händelser och en modern piratverksamhet som få känner till. Jakten på Thunder överträffar dessutom dikten med råge.

Den svenske kaptenen Peter Hammarstedt uppfattas ibland som lite inbunden och har kanske inte karisman som en hjälte. Men efter att ha satt stopp för en av världens mest eftersökta pirattrålare, Thunder, ökänd för illegalt fiske i Antarktis, är det just som hjälte han hyllas världen över. Han har fått stor mediauppmärksamhet och hamnat i många tv-soffor, bland annat hos Skavlan nyligen.
Historien om Thunder har satts på pränt av två vassa grävande journalister i Norge, Kjetil Saeter och Eskil Engdal. Men det är ingen konventionell reportagebok, i stället föredrar de beteckningen ”dokumentär thriller”. Det är en berättelse med starka thrillerkvaliteter, samtidigt åtföljd av en lång fotnotslista som reder ut fakta.

Jakten på Thunder är också historien om den kontroversiella miljöorganisationen Sea Shepherd och aktivistfartyget Bob Barker – döpt efter en mångmiljonär som donerat pengar i kampen mot fiskemaffian.
Sea Shepherd grundlade sin ryktbarhet i kampen mot valfångsten. Grundaren Paul Watson tyckte inte Greenpeace var tillräckligt slagfärdiga och startade ett eget korståg med en gammal trålare, döpt till just Sea Shepherd.
Paul Watson gav sig bokstavligt talat in i våldsamma konfrontationer med motståndaren och på hans CV finns bland annat sänkningen av norska valfångaren Nybraena i hamn i Lofoten. Peter Hammarstedt är hans arvtagare som ”commander”, men kampen har nu flyttat över till illegalt rovfiske. Boken sätter strålkastaren på en kriminalitet med interiörer som säkert är okända för många.

Spanska Galicien förknippas mest med pilgrimsvandringar och utsökta fiskrestauranger. Men det är också hemvist för en fiskemaffia som med bekvämlighetsflaggade trålare rovfiskar den hett eftertraktade tandnotingen vid Antarktis isrand. Varje trålare kan dra in fem miljoner dollar på en säsong!
Peter Hammarstedt har sex notoriska pirattrålare på sin lista när han startar sitt korståg, och av en slump råkar Bob Barkers besättning sikta den mest ökända av dem alla, en ursprungligen norskbyggd trålare som går under namnet Thunder.

Det blir en katt– och råttalek där Thunder försöker skaka av sig sin förföljare i packis och sedan extrema stormväder på fruktade breddgrader, the Roaring Forties.
Det blir en kraftmätning mellan två skeppare, finter och undanmanövrer, ibland livsfarlig närkontakt, samtidigt som Peter Hammarstedt håller daglig kontakt med Interpool och den internationella operation som fyra stora sjöfartsnationer driver mot piratfisket.
Men boken visar också att den internationella operationen är alltför tafatt och förlitar sig på mer på inspektioner än fartygsbeslag. Vilket kan synas rättfärdiga Sea Shepherds action-mentalitet.
Den nervpirrade jakten pågår i 110 dagar, och hur det går vill jag inte avslöja. Men upplösningen blir dramatisk.

Boken bjuder också på fantastiska och ibland skrattretande fakta om den ljusskyggare delen av internationell sjöfart. Till exempel att Mongoliet upptäckt att ett kravlöst sjöfartsregister för ljusskygga rederier är en god intäktskälla.
På världshaven finns pirattrålare med Ulaan Baator som hemmahamn!
Jakten på Thunder ger både aha-upplevelser och rejäl spänning. Formen kanske väcker en invändning, där journalisterna berättar om samtal ombord på Thunder som de rimligtvis inte kan ha avlyssnat. Men det får man köpa.

BOK
Jakten på Thunder
Författare: Eskil Engdal och Kjetil Saeter
Förlag: Offside Press

×