Johanna Wester och Diana Olofsson är redaktörer för Saker jag hade velat veta när jag var 15. Foto: Göran segholm

Många röster om att vara den man är

Recension/bok

BOK
Saker jag hade velat veta när jag var 15
Redaktörer: Johanna Wester & Diana Olofsson
Medverkande: Bodil Malmsten, Pernilla Andersson, Seinabo Sey, Alice Teodorescu, Annika Norlin, Alexandra Pascalidou, Anna Hedenmo, Mia Skäringer, Clara Lidström, Ebba Witt­ Brattström, Seher Yilmaz, Lina Axelsson Kihlblom, Mikaela Laurén, Suad Ali, Lo Kauppi, Sabina Ddumba, och Lena Andersson
Förlag: Norstedts

”Jag önskar jag hade vetat betydelsen av kön, klass, sexualitet, hudfärg. Om man förstår hur de här sakerna kan bedömas av omgivningen kan man göra en analys och förstå hinder man stöter på”. Så skriver Lo Kauppi i antologin Saker jag hade velat veta när jag var 15 där hon är en av sjutton kvinnor som berättar om sin tonårstid.

Det började som ett middagssnack för ett par år sedan, men idén på en bok tog fart när diskussionen fortsatte. Nu skriver sjutton kvinnor om alla förväntningar och krav de kände då. De är i olika åldrar, med olika bakgrunder och erfarenheter, men har ändå många gånger kommit fram till samma insikter om det de upplevde.
Det talas mycket om att unga tjejer mår illa idag och självmorden ökar bland yngre. Pressen och trycket på dem från många håll är stort. Man förväntas se ut och vara på ett särskilt sätt som tjej, något som förstärks på sociala medier där många lägger upp sina lyckade liv. Det kan vara tufft att hantera om man inte känner igen sig i de bilderna.

Därför är de här 17 kvinnornas röster viktiga att lyssna på – de behövs som inspiration och motvikt till de standardiserade bilder av unga tjejer som presenteras i reklam, tidningar och filmer. Att det inte är lätt att vara 15 år framgår tydligt här.
Många berättar om omöjliga skönhetsideal och om rangordningen i skolan som alla kände till. Lyssna på din egen röst och sluta att jämföra dig med andra. Våga säga nej och kom ihåg att du har rätt att ha din kropp ifred. Acceptera dig själv, sträck på dig och säg ifrån.
Lär dig politik och sätt dig in i samhällsfrågorna. Förhåll dig kritisk till allt som skrivs. Ja, så låter några av kvinnornas tankar.

Även som vuxen har man behållning av att läsa antologin, det är lätt att känna igen sig i de funderingar tjejerna hade och trodde sig var ensamma om. Men insikten de kommer fram till är att man inte ska försöka vara någon annan än den man är.
Det finns inget ”rätt” sätt att vara kvinna på. Som Sabina Ddumbo säger – ”Jag är ju jag! Jag är bra på att vara jag. Då får jag väl jobba utifrån det.”

BOK
Saker jag hade velat veta när jag var 15
Redaktörer: Johanna Wester & Diana Olofsson
Medverkande: Bodil Malmsten, Pernilla Andersson, Seinabo Sey, Alice Teodorescu, Annika Norlin, Alexandra Pascalidou, Anna Hedenmo, Mia Skäringer, Clara Lidström, Ebba Witt­ Brattström, Seher Yilmaz, Lina Axelsson Kihlblom, Mikaela Laurén, Suad Ali, Lo Kauppi, Sabina Ddumba, och Lena Andersson
Förlag: Norstedts

×