Det var den 30 januari 2016 som mordet i Hjärup, som den 47-åriga kvinnan är dömd för, genomfördes. ARKIVBILD

Överklagar dom för mord på maken

HJÄRUP Den 47-åriga Hjärupsmamman dömdes till 16 års fängelse för att ha slagit ihjäl och tänt eld på sin man.
Hon har överklagat domen och kommande vecka inleds förhandlingarna i hovrätten i Malmö.

Kvinnan yrkar i första hand på att bli helt frikänd. Hon har hela tiden nekat till allt hon stått anklagad för.
I andra hand yrkar hon via sin advokat på att straffet sätts ner.
Kammaråklagare Mathias Larsson har å sin sida också anslutningsöverklagat till hovrätten.
– Jag yrkar på samma sak nu som jag gjorde i tingsrätten, livstids fängelse för mord och att kvinnan ska dömas även för grov mordbrand.
På den senare punkten friade tingsrätten henne.
– Jag menar att det finns så pass mycket bevisning att hon ska dömas även för grov mordbrand, säger åklagare Mathias Larsson.

Tingsrätten dömde den 47-åriga kvinnan till 16 års fängelse för mord på maken.
– Det är i och för sig inte fel att rätten kom fram till ett fängelsestraff på 16 år, säger Mathias Larsson.
– Men om man räknar ihop alla försvårande omständigheter som finns när det gäller mordet så borde man, enligt min åsikt, ha kommit högre i straffvärde. Om inte livstid så i alla fall 18 års fängelse vilket jag också angett i mitt överklagande till hovrätten.
– Med tanke på de försvårande omständigheter som finns i det här fallet och som jag lagt fram i mitt överklagande, är 16 år i underkant, säger kammaråklagare Mathias Larsson.
Inför hovrättsprövningen, som inleds i mitten av nästa vecka, har ingen ny bevisning lagts fram.
Hovrätten kommer att spela upp alla förhör som gjordes i tingsrätten och lyssna på dem. Sen blir det slutpläderingar och sedan gör hovrätten sin prövning av tingsrättens dom.
Kammaråklagare Mathias Larsson säger att han räknar med en straffskärpning i hovrätten.
– Jag utgår från att det blir så.
Hovrättsförhandlingarna inleds i mitten av nästa vecka och kommer att pågå under tre dagar och inte vara avslutade förrän i början av mars.

Det var den 30 januari 2016 som mordet genomfördes i villaförrådet i Hjärup.
Den 47-åriga kvinnan mördade sin make genom att först slå honom mellan tio och 15 gånger i huvudet med yxa och hammare och sedan tända eld på honom.
Tidigare på dagen hade paret tagit en skogspromenad tillsammans i Torup och efter hemkomsten tagit en selfie på villatomten i Hjärup.
Därefter lade sig mannen, påverkad av alkohol och sömnmedel, att vila i förrådet. Medan äldste sonen åkte för att köpa mat till kvällens middag och de andra två barnen befann sig i villan utförde kvinnan sedan mordet.

I två olika omgångar, med ett klädbyte emellan, slog hon mannen. Först med yxa, därefter med hammare. Hon försökte sedan tända eld på honom medan han fortfarande var vid liv, men branden tog sig aldrig riktigt. Kvinnan ringde själv 112 och en granne som hörde tumultet rusade dit.
Kvinnan nekade under hela rättegången i tingsrätten till att ha begått mordet och startat branden. Hon förnekade också att hon skulle ha gett mannen sömnmedel.
Någon förklaring till hur eller varför mordet skulle ha skett hade hon inte. Kvinnan beskrev under rättegången samtidigt sitt äktenskap som ett fängelse och berättade om mannens alkoholproblem.

Enligt tingsrättens dom, som kom den 30 december, var det den bevisning åklagaren lade fram, framför allt den omfattande blodanalysen, som styrker att kvinnan begått mordet och domen blev 16 års fängelse för mord medan kvinnan friades från grov mordbrand.

Dagens fråga

Lånar du ibland böcker på biblioteket?

Loading ... Loading ...
×