Sven-Åke Andersson besöker Smygehamn och utsiktsplatsen året runt. Han hoppas att staketet lagas snart så att avspärrningarna kan tas bort.
Smygehamn i vintervila.
Bänkar, belysning, badstege och cykelställ ingår i årets förnyelse av Smygehuk.

Avstängd utsiktsplats gör Sverige kortare

SMYGEHAMN Sedan i höstas har Sverige varit kortare som en följd av att det inte går att gå längst ut på Sveriges sydspets i Smygehuk. Nu har ett nytt staket beställts av Trelleborgs kommun. Kikare, badstege och ny belysning är några andra av nyheterna som väntar vid besöksmålet.

Många besökare har undrat varför reparationen av metallstaketet och stolparna på plattformen vid sydspetsen dragit ut så på tiden. Redan i höstas spärrades utsiktsplatsen av eftersom staketet rasat ihop. Först på ett ställe och sedan på flera ställen. Stolparna som håller upp det har knäckts, förmodligen av väder och vind.
– Nu är det fritt ut till havet och eftersom vi vill att den här platsen ska vara säker fick vi spärra av den, berättar Mats Lawesson som är gatuchef i Trelleborgs kommun.
– Miljön är tuff och jag skulle tro att allt saltvatten slitit på staketet.
Mats Lawesson var först inne på att reparera så fort det bara gick men fick information om att sydspetsen skulle ses ur ett vidare perspektiv. Trelleborgs kommun har flera gånger haft planer på att lyfta Smygehuk på olika sätt. Planer började dras upp och nu har kommunstyrelsen tagit beslut om årets åtgärder.

– Nu har vi fått klartecken att beställa ett nytt staket och det har vi gjort. Jag hoppas att det kan komma på plats så fort som möjligt.
– I år rör det sig om en enklare förnyelse. På sikt finns det flera andra planer på hur man vill lyfta Smygehuk som besöksmål.
Kommunstyrelsen har tagit beslut om att flera bänkar ska placeras ut liksom cykelställ, cykelpump och en kikare. Besökare som känner för att ta sig ett bad ska kunna göra detta. En badstege ska monteras vid utsiktsplatsen. Ny belysning ingår också i förnyelsen.
Smygehuk är ett populärt besöksmål. Nu är det lågsäsong men många tar sig ändå en promenad på sydspetsen även om serveringarna och butikerna är stängda.
Sven-Åke Andersson bor i Anderslöv och är en trogen besökare i Smygehamn.
– På sommaren är vi här varje vecka men nu blir det nog bara var 14:e dag. Här är härligt att promenera.
– Jag är född i Äspö och känner mig hemma här.
Sven-Åke Andersson har precis som alla andra hört många versioner av hur Smygehamn ska förnyas och utvecklas.
– När det är gjort så tror jag på det, fortsätter han. Den nya utsiktsplatsen har blivit bra men det är synd att den varit avstängd så länge.
– Det känns som att kommunen har en massa planer ibland men sedan glöms allt bort.
För hans del behöver det inte ske någon större exploatering på sydspetsen.
– Här är redan tillräckligt med folk på sommaren, tycker jag. Vi får se vad det blir av satsningarna som man pratat om den här gången.
Åtgärder som diskuteras längre fram är träspång mellan hamn och fyr, bättre service för båtgäster och evenemangsplats vid sydspetsen.

Dagens fråga

Var det rätt att Peter Madsen dömdes till livstid för mordet på Kim Wall?

Visa resultat

Loading ... Loading ...

Webbkryss

×