Tullverketl i Malmö visar upp ett beslag av 63 kilo cannabis.. Tullverket gjorde förra året 7 337 beslag av droger och dopingpreparat. Det är en ökning på mer än tio procent jämfört med 2015. Foto: Björn Lindgren/TT

Tullen gjorde stora beslag av narkotika

MALMÖ Tullverket gjorde under 2016 tre gånger så många beslag av marijuana och cannabis som året innan.
Och även beslagen av ecstacy, LSD, heroin och opium ökade.

Men samtidigt som myndigheten presenterar ett av de bästa resultaten på många år gör stora pensionsavgångar att det saknas personal.
– Det behövs många fler tjänstemän när det gäller kontroller både kring narkotika, vapen och alkohol, säger Oscar Lindvall, chef för tullåklagarsektionen KC Malmö.

På torsdagen presenterade Tullverket beslagsstatistiken för 2016.
När det gäller den ökade mängden beslag av marijuana och cannabis är det bland annat ett resultat av riktade insatser i den tunga godstrafiken.

Men samtidigt som tullen med hjälp av nya verktyg och metoder försöker att stoppa smuggelvaror redan vid gränsen fortsätter den illegala handeln att öka via internet.
Beslag av narkotika och dopningsmedel i post- och kurirflödet utgör drygt hälften av Tullverkets totala antal beslag de senaste åren.
– Vi gör väldigt många beslag när det gäller droger som skickats per post. Men mängderna är ofta små vid varje tillfälle, säger Johan Arvidsson Wemmert, chef för analys- och underrättelsesektionen i Malmö.

– Det görs däremot flera stora beslag av narkotika efter att lastbilar och personbilar tagits ut för kontroll. Ofta ser vi en mer frekvent smuggling, men där mängderna per gång minskar. Något som kan tolkas som att beställarna blivit mer försiktiga,
Men mycket stora partier hittas fortfarande. Tullverket visade också upp ett av de många större belagen i södra delarna av landet under 2016.

Det var när en bil stoppades på Lernacken och där man efteråt hittade 63 kilo cannabis. Narkotikan låg gömd i specialkonstruerade utrymmen i bilen.
Partiet värderades till mellan två och fem miljoner kronor.
Varje år tar myndigheten cirka 50–100 skarpa vapen i beslag. Och de flesta av vapnen hittas i paket som något försökt av smugglas in.
Många av vapnen kommer fortfarande från Balkan. En del beslag görs också vid gränsen. För några månader sedan stoppades en man vid Lernacken med två automatvapen och två magasin laddade med 60 skarpa patroner.
Mannen hade tidigare dömts till livstidsutvisning efter att ha mördat en person i Landskrona 2002.

Tullverket gör också stora insatser för att stoppa flödet av alkoholbussar.
Ett stort antal personer sysslar regelbundet med att försöka smuggla in mycket stora mängder med billig öl, vin och sprit från bland annat Tyskland.
Och under året har det även gjorts över 43 700 nykterhetskontroller bland förare av bland annat lastbilar, bussar och personbilar. Totalt avslöjades 237 personer som var rattfulla och av dem var många yrkesförare.

Dagens fråga

Var det rätt att Peter Madsen dömdes till livstid för mordet på Kim Wall?

Visa resultat

Loading ... Loading ...

Webbkryss

×