Rumänskan Andra Covaciu jobbar som praktikant för organisationen Retoy, som verkar för att stärka barns rättigheter. FOTO: Joakim Stierna
Olof Samuelsson från Studenthälsan och Mia Josefsson, Malmö ideella föreningars paraplyorganisation, var två av mässans arrangörer.
Snart är det filmfestival, och BUFF behöver fler medhjälpare, uppgav Måns Leonartsson, volontärkoordinator.

Studenter bjöds in att engagera sig

Malmö Nyfikna studenter, gärna internationella, och frivilligorganisationer som behöver fler ideella medarbetare, fick på torsdagen bekanta sig med varandra på Malmö högskola. Arrangemanget, som ska bli återkommande två gånger per år, heter Volonteer Match!

Bakom mässan står Malmö ideella föreningars paraplyorganisation, Studenthälsan, Studentkåren och Malmö stad.
– Vi erbjuder studenter att organisera sig i allt möjligt, stort som smått. Vi har 25 olika organisationer representerade, säger Mia Josefsson från Malmö ideella föreningars paraplyorganisation.
Hon lyfter fram att ett föreningsengagemang ofta leder till att volontären breddar sitt nätverk och får social kontakter. Det kan i förlängningen vara en väg in yrkeslivet.
På hösten ligger fokus mer på idrottsföreningar, medan organisationer som jobbar internationellt och med mänskliga rättigheter bjuds in på våren.
Olof Samuelsson från Studenthälsan lyfter fram en allvarligare aspekt.
Studenter, framför allt om man kommer till en ny stad eller ett helt nytt land, är särskilt utsatta socialt.
På många kurser och program är antalet lektioner få och tar upp lite tid i jämförelse med en person som jobbar på en arbetsplats och träffar kollegorna 40 timmar i veckan.
Det kan leda till att studenter känner sig isolerade.
– Är man ensam, kanske bor själv i ett rum eller i en lägenhet, kan man lätt bli nedstämd. Det i sin tur leder till sämre studieresultat. till slut kanske man inte går till lektionerna alls, säger Olof Samuelsson.
Studenthälsan rekommenderar därför studenter att engagera sig i någon organisation eller i studentlivet vid sidan av studierna.
En som var på plats var Måns Leonartsson, volontärkoordinatör för filmfestivalen BUFF, som äger rum den 20-25 mars.
– Vi har 15 frivilliga i dag, men behöver cirka 30. Det brukar lösa sig. Många droppar in när festivalen närmar sig, säger han.

Dagens fråga

Kalla Anka fyller 70. Vilken Disneyfigur är din favorit?

Visa resultat

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×