I dag tas beslutet om att riva den gamla tennishallen vid Triangeln.FOTO: OSCAR SCHAU

Snart ska tennishallen rivas

Malmö Den gamla tennishallen vid Triangelns dagar är räknade. Under torsdagen tas beslutet om att riva den anrika byggnaden.

Under det tidiga 1900-talet var tennishallen mellan Pildammsparken och Magistratsparken en viktig del av idrottsanläggningen Malmö IP. Med flera tennis-, badminton- och fotbollsplaner, samt även sedermera en konstisbana, var det ett populärt besöksmål bland Malmöborna.

På en av de första banorna spelade en gång kronprins Gustaf Adolf. Där arrangerades en Davis-Cup match 1926.
Men nu råder nya tider. Marken där den gamla tennishallen står har sålts till fastighetsbolaget Vasakronan av Malmö stad.
Den nuvarande idrottsanläggningen ska jämnas med marken och ge plats åt ett helt kvarter med nya verksamheter.
Bygget, ett flervåningshus med bland annat förskola, bostäder och butiker med cirka 700 arbetsplatser, väntas stå klart tidigast sommaren 2019.

Planerna på att riva tennishallen har funnits länge. Redan 2005, i samband med att Citytunneln skulle byggas, diskuterades vad man skulle göra med marken som omgiver Triangelstationen.
I ett av förslagen skulle tennishallen rivas.
Och nu är det alltså dags. Under torsdagen beslutar stadsbyggnadsnämnden i Malmö stad om rivning av hallen. En detaljplan finns redan och en majoritet i nämnden har redan ställt sig bakom förslaget.

Enligt Märta Stenevi (MP), ordförande i stadsbyggnadsnämnden, är marken för värdefull för att lämnas orörd.
– Jag utgår ifrån att vi tar ett beslut om rivning. Detta är inget nytt, utan det är mest ett formellt beslut som ska tas.
– Just i innerstaden har vi ett stort behov av fler förskoleplatser, men vi tillför även bostäder och arbetsplatser. Men en konsekvens är att vi tyvärr måste riva tennishallen, säger Märta Stenevi.
Enligt henne utgör marken en nyckelpunkt i centrala Malmö.
– Marken ligger dessutom nära stationen och är ett av de mest attraktiva lägen som vi har. Kring de stationsnära lägena vill vi att så många som möjligt ska kunna ta del av kommunikationsmöjligheterna. Då är det viktigt att vi utvecklar området rätt. Tennishallen är en väldigt fin byggnad, men marken måste utnyttjas på bästa sätt, säger Märta Stenevi.
Men på Malmö museer är man inte helt nöjd med rivningen. Från museets sida hade man helst sett att den historiska byggnaden bevarats, möjligen genom att flytta den till en annan plats.
Så blir det dock inte. Fastighetskontoret i Malmö stad har svarat att det inte finns något intresse i att spara en gammal nedmonterad tennishall.

Läs mer:

Dagens fråga

Finns det hopp för MFF?

Visa resultat

Loading ... Loading ...

Webbkryss

×