Käglinge gamla skola har ett kulturhistoriskt värde som byborna vill lyfta fram.

Skola kan bli kulturhus

KÄGLINGE Flera Käglingebor har gått och sneglat

– Det har länge saknats en lokal i Käglinge där vi kan ha möten, evenemang och fester, säger Lars Kristiansen, som är vice ordförande i Vi i Käglinge Egnahemsförening.
I ett mejl till Kommunstyrelsen skriver han att föreningen vill öppna upp en dialog med Malmö stad om den gamla Käglingeskolan, som har anor från början av 1900-talet.
– Skolan är vårt kulturarv och en stor del av Käglinge. Samtidigt har byborna länge efterlyst en samlingslokal i byn, berättar Lars Kristensen, när Skånskan ringer upp.
Då föreningen hade årsmöte i veckan kom frågan upp om vad som händer med Käglingeskolan.
– Vi vet att grundskoleförvaltningen har använt skolan men nu är det ingen som hyr lokalerna. Därför ser vi vår chans, menar Lars Kristensen.

Han berättar att föreningen Vi Käglinge Egnahemsförening bland annat ordnar midsommarfest, Käglingedagen och nu i maj startar med Barnens dag på museet i byn för att locka barnen att lära sig mer om bygdens historia.
– Det finns så mycket mer som vi skulle kunna arrangera om vi hade en lokal att vistas i. Numera kan vi inte längre hålla till på Grodans hus.

Malmö museer har tidigare haft ett avtal som har gjort att Grodans hus har kunnat hyras ut till Malmös förskolor, skolor och föreningar.
– Det bor många barnfamiljer i Käglinge och det kan behövas en lokal där föreningar och familjer kan hyra in sig och exempelvis ha kvällskurser eller kalas, säger Lars Kristensen.
Jenny Groothuis, chef för enheten grundskolor på Stadsfastigheter, säger att hon ännu inte har hört talas om förslaget på en ny mötesplats i Käglinge.
– I nuläget har inga av förvaltningarna uttryckt något intresse för lokalerna i den gamla skolan. Lokalerna passar inte heller för några form av skolverksamhet eftersom att de är så små, menar Jenny Groothuis.

De fastigheter som kommunen äger ska i första hand användas för kommunal verksamhet.
– Skulle det visa att lokalen inte behövs är jag öppen för en dialog med Käglingeborna om vad huset kan användas till, förklarar Jenny Groothuis.

Dagens fråga

Följer du fotbolls-VM?

Loading ... Loading ...
×