Johan Blomqvist i full färd med att städa en bil hos gatu- och parkavdelningen hos Svedala kommun. Nu ser han fram emot att snart få den första utbetalningen av flitpengen som återinfördes efter årsskiftet.

Ser fram emot den första utbetalningen

SVEDALA Snart får Johan Blomquist sin första utbetalning av flitpengen sedan den återinfördes.
– För mig är inte summan det viktigaste utan det är att man får lön för sitt arbete, konstaterar Johan Blomquist som är en av flera funktionshindrade som berörs av beslutet.

Förra året beslutade kommunfullmäktige i Svedala att återinföra den så kallade habiliteringsersättningen som i dagligt tal ofta kallas för flitpengen. Funktionshindrade som utför olika sorters arbeten har rätt till ersättningen.

Johan ”Blomman” Blomqvist är en av dem och han har haft den här ersättningen tidigare. Svedala kommun valde att ta bort den 2003 vilket orsakade stora protester. Nu är den tillbaka igen.
– Tidigare hade jag cirka 700 kronor i månaden och vad jag har hört blir det ungefär samma summa nu. Jag tror att jag kommer att spara det mesta av mina pengar. Jag vill spara till en i-pad eller en hemmabio.

– För mig är det mycket betydelsefullt att få ut en lön. Om inte Jonas engagerat sig hade vi nog inte fått tillbaka ersättningen, fortsätter Johan Blomqvist.
Med Jonas menar han Jonas Kron som är fysioterapeut på Rehab center. Han drog igång en namninsamling för flitpengens återinförande och skrev också ett medborgarförslag till Svedala kommun.
– Jag fick väldigt många reaktioner och folk som jag inte ens vet vem det är har hört av sig. Det fick en stor genomslagskraft och närmare 500 personer skrev under namninsamlingen.

– Jag trodde kanske inte att det här skulle göra nytta egentligen. Om det bara är min förtjänst vet jag inte men politikerna tänkte om och det är jag mycket tacksam för. För mig är det självklart att man ska få en lön för ett arbete som man utför.
Tidigare har anhöriga till funktionshindrade gjort en del aktioner för att få flitpengen tillbaka. Jonas Kron tror kanske att det kan ses på ett annat sätt när någon som inte är anhörig engagerar sig.
Johan Blomqvist utför olika sysslor hos både Ica, Hemköp, Guldsmedjan, Jacks sport med flera butiker. Den här onsdagen ska han hjälpa till med att tvätta bilar hos gatu- och parkavdelningen.

– Det gör vi två dagar i veckan. I butikerna brukar jag hjälpa till att packa upp och sätta upp nya varor på hyllorna.
– Hos Guldsmedjan fick jag sopa golvet. Ibland hjälper vi till med att städa i centrum också.
Nu ser han fram emot den första utbetalningen.

Dagens fråga

Cyklar du till jobbet?

  • Nej (71%, 456 Röster)
  • Ja (29%, 185 Röster)

Antal röster: 641

Loading ... Loading ...

Tv

×