Vindar och flera tillflöden till Sövdesjön kan ha bidragit till att isen brast på tisdagen.FOTO: MATTIAS GRENHOLM/ARKIV

Riskfyllt att gå ut på isen

SÖVDE Efter tisdagens tragiska drunkningsolycka lyft nu ett varningens finger för att ge sig ut på isen.
– Tidiga isar redan i november, december blir bra, men inte när det fryser så sent som i år, säger Kerstin Borgström, arrendator i Sövdesjön.

Som Skånska Dagbladet berättade i går larmades räddningstjänsten till Sövdesjön vid 14.30-tiden efter att en man i 80-årsåldern gått igenom isen då han var ute för att fiska på den istäckta sjön.
Isen brast och mannen hamnade i vattnet. Trots en omedelbar insats av ytbärgare i helikopter, ambulans och räddningstjänst gick inte mannens liv att rädda.

– Sjön är inte helt istäckt just nu och då är det vanskligt att ge sig ut. Den omkomne mannen, som är en rutinerad fiskare som kommit hit i många år och fiskat, hade visserligen en spark vilket fördelar tyngden bättre. Men isen är inte som när det fryser tidigt. Tidiga isar redan i november, december blir bra, men inte när det fryser så sent som i år, säger Kerstin Borgström, som säljer fiskekort och hyr ut båtar i Sövdesjön.

Hon menar att den första signalen för att inte ge sig långt ut på sjön, som mäter som djupast cirka 12 meter, är att den just nu har öppet vatten.
Kerstin Borgström konstaterar också att det varit töväder i kombination med den välkända blåstutsatta miljön vilket också påverkar isarna.

– Sövdesjön har även många tillflöden och det gör att det är mycket rörelse i vattnet vilket självklart påverkar isen, säger Kerstin Borgström och syftar på bland annat Saxerödsån tillsammans med Klingavälsån.
Under många år ansvarade Sjöbo kommun för att skotta isen för skridskoåkning i anslutning till badplatsen inne i Sövde.
Men efter att en av maskinerna gick igenom isen för ett par år sedan då isen var tunnare än förväntat har ansvaret övergått till Friluftsfrämjandet på orten som investerat i en lättare maskin för ändamålet.

– Numera skottar vi enbart på Möllers mosse i Sjöbo, men det gör vi inte utan att mäta att isen är minst 14 centimeter tjock, säger Jonas Nilsson, driftsansvarig på fritidsförvaltningen i Sjöbo.

Dagens fråga

Äter du kött?

  • Ja (90%, 926 Röster)
  • Nej (10%, 101 Röster)

Antal röster: 1 027

Loading ... Loading ...
×