Foto: TT

Ögonmottagningen på lasarettet stängs

Ystad Ögonmottagningen på lasarettet i Ystad kommer att läggas ner i vår. Beslutet tas formellt på sjukvårdsnämnd Kryh:s möte på fredag och ingår i ett större sparpaket på 120 miljoner kronor.

Ögonmottagningen är sedan 2015 en filial till Centralsjukhuset i Kristianstad.
Mottagningen i Ystad har lokal konkurrens av Aleris och Österlenkirurgi – dessutom har det inkommit klagomål från patienter om långa väntetider och bristande kvalitet i vården.

– Anledningarna till att nedläggning av ögonmottagningen ingår i det större sparpaketet är bland annat patientsäkerhet, säger Maria Nyman Stjärnskog (S), ordförande i sjukvårdsnämnd Kryh.
– Det råder dessutom överetablering i området, många patienter har redan valt andra mottagningar. Verksamheten har dragit på sig för höga kostnader genom att vi varit tvungna att ta hjälp av bemanningspersonal, eftersom många ordinarie anställda är sjukskrivna.

Genom att lägga ner ögonmottagningen på lasarettet sparar man 1,4 miljoner kronor – en liten del av det totala sparpaketet på 120 miljoner.
– Vi måste hitta besparingsmöjligheter. Men vi kommer att se till att alla patienter har tillgång till bra ögonsjukvård, säger Maria Nyman Stjärnskog och nämner flera andra åtgärder inom sjukvården som ska spara pengar: läkemedelshanteringen ses över, mängden antibiotika ska minska och likaså matsvinnet.

Kryh, där sjukhusen i Kristianstad, Ystad och Hässleholm ingår, går mot ett beräknat underskott på 200 miljoner kronor för 2017.
– Vi har fått kritik av revisorerna och måste nu vidta åtgärder. I handlingsplanen ingår nu att kontinuerligt ha koll på kostnader och kvalitet, säger Maria Nyman Stjärnskog och lägger till att lasarettet i Ystad tidigare har tilldelats stora resurser.

Lolita Jönsson är verksamhetschef på ögonmottagningen i Ystad.
– Detta är ett politiskt beslut och inget jag egentligen vill uttala mig om. Men det är klart att de anställda är ledsna – det är alltid olyckligt när medarbetare drabbas, säger hon.
På mottagningen arbetar sju personer och alla kommer enligt Lolita Jönsson att erbjudas andra tjänster inom Region Skåne.
– Vi har en öppen kommunikation om nedläggningshotet och tar väl hand om våra medarbetare, säger hon.

Har du hört om när stängningen genomförs?
– Nej, inget konkret. Men det händer ju inte över en helg och vi har dessutom patienter inbokade hela mars månad så det blir först efter det.

Vad säger du om politikernas kritik om bristande kvalitet i ert arbete?
– Det får den som säger det stå för själv, säger Lolita Jönsson.

Dagens fråga

Lånar du ibland böcker på biblioteket?

Loading ... Loading ...
×