Foto: TT

73-årig kvinna lurad av kaffebedragaren

MALMÖ Den 73-åriga kvinnan satt och vilade på sin rullator när den 60-årige bedragen plötsligt kom fram till henne.
– Jag lurades att betala i förskott för billigt kaffe. Men förstod snabbt att det var en bluff, berättar kvinnan.

Händelsen inträffade redan för drygt en vecka sedan.
Men när 73-åringen på onsdagen fick veta att polisen i en artikel i Skånska Dagbladet vädjade om tips polisanmälde hon händelsen.

Nu hoppas polisen kunna spåra och gripa bedragaren.
Under flera år tillbaka har liknande händelser inträffat mot äldre personer bland annat i Slottsstaden. Förövaren har ofta slagit till mot människor som är ute på promenad eller varit och handlat.
Som Skånska Dagbladet berättade i onsdagens tidning lurade bedragaren ett par i 85-årsåldern att beställa ett helt flak kaffe av honom för 300 kronor.

Mannen fick en 500-kronorssedel. Men han levererade aldrig några varor och lämnade inte heller tillbaka växeln.
Händelsen inträffade lördagen den 11 februari när paret var ute och promenerade vid Ribersborg.
Men redan tisdagen den 7 februari hade kaffebedragaren varit i farten i närheten av Bellevuetorget.

– Jag hade varit och handlat vid lunchtid. Det blåste och snöade. Och eftersom jag kände mig trött satte jag mig för att vila en liten stund på min rullator, berättar den 73-åriga kvinnan.
Den okände mannen kom då cyklande, men stannade till för att prata. Han beskrivs som mycket ”vältalig” och pratade om olika saker.
Mannen berättade en lång historia om hur han hade billigt kaffe till försäljning. Och han ville ha 150 kronor i förväg för ett flak kaffe.

– Jag gav honom pengar. Men förstod direkt att det var en bluff. Jag brukar aldrig bli lurad på det här sättet, men tyvärr blev jag det i alla fall.
60-åringen fick kvinnans mobilnummer. Han skulle ringa igen när det var dags att leverera kaffet. Men något samtal kom aldrig.
Istället hörde mannen av sig två dagar senare, men inte för att lämna några varor. Istället begärde han då att få ytterligare ett par hundra kronor i förväg för att kunna ordna ett flak med kaffe.
Dessutom uppgav bedragaren att han nu kunde ordna en flaska vin eller sprit om han fick ytterligare pengar.

Malmöbon krävde då att få tillbaka de 150 kronor som hon lämnat. Men mannen kom aldrig med några pengar.
– Jag såg från vilket telefonnummer som han hade ringt, så jag skickade ett argt sms och hotade att polisanmäla honom.
– Men det blev aldrig av. Sedan läste min svärdotter artikeln i Skånska Dagbladet där polisen varnade för kaffebedragaren. Och då bestämde jag mig direkt för att ringa polisen.
– Det är ju viktigt att han stoppas och inte hinner lura ännu fler. Jag blev ju inte av med någon stor summa, men man blir rejält arg ändå, säger den 73-åriga kvinnan.

Dagens fråga

Känner du dig säker utomhus på kvällen?

Loading ... Loading ...
×