Så här är det tänkt att Hyllievångsvägen ska se ut i framtiden. Illustration: Nyréns Arkitektkontor

30 procent fler bygglov

MALMÖ Det byggs som aldrig förr i Malmö. Under 2016 ökade bygglovsärendena i Malmö stad med 30 procent och nära 4 000 nya bostäder är på gång i stan med omnejd.

– Inte sen 1970-talet har vi haft samma ökning av antalet detaljplaner och bygglov som är på gång. Det positiva är också att två tredjedelar av de beviljade byggloven är hyresrätter, säger stadsbyggnadsnämndens ordförande Märta Stenevi (MP).
Vid stadsbyggnadsnämndens sammanträde berättar stadsbyggnadsdirektören att under 2016 antogs detaljplaner för 3 200 nya bostäder och 3 989 bygglov beviljades.

– Det är 30 procent fler än året innan. Personalen jobbade också hårt och betade av de flesta byggloven innan årsskiftet. Vi har förstärkt men kunde ändå lämna tillbaka 18 miljoner i överskott från budgeten, förklarar Christer Larsson.
På torsdagen gav också stadsbyggnadsnämnden klartecken för starten av den första detaljplanen för del 1 av utbyggnaden av Holma och Kroksbäck.
Här är det inom några år tänkt att byggas mellan 300 och 500 bostäder, nya förskolor och skolor, butiker och annan närservice och företag samt torg och mötesplatser.

– Stan behöver fler bostäder och arbetstillfällen och Holma behöver mer trygghet. Därför är vi glada för att vara med och skapa ett nytt område som kan ge ett lyft för Holma och Kroksbäck, menar Märta Stenevi.
Några intressanta detaljer är att gång- och cykelvägen Holmastigen ska rustas upp och Snödroppsgatan, som leder fram till Holma torg, blir ett mera urbant stråk med lokaler i botten på bostadshusen för affärer och annan verksamhet.
– Samtidigt vill vi knyta ihop Holma och Kroksbäck med Hyllie. På bara några minuter tar man sig till Hylliebadet eller Hyllie station. Där finns också jobb och service, säger Märta Stenevi.
Sofia Hedén (S) vice ordförande i stadsbyggnadsnämnden pratade också om att det nya bostadsområdet bryter barriärer mellan framförallt Holma och andra delar av Malmö.

I syfte att miljonprogramsområdena Holma och Kroksbäck ska komma närmare stan vill också stadsbyggnadsnämnden att Pildammsvägen och Lorensborgsgatan görs om till stadsgator med lägre hastighet och med bostäder, kontor och butiker, träd belysning, övergångsställen och cykelbanor.
På sikt är det tänkt att den så kallade ”Holmastan” ska växa ytterligare mot Hyllie med totalt 1 000 nya bostäder och nya arbetstillfällen.
Vid nämndens sammanträde godkändes också flera bygglov med 300 nya bostäder i Västra hamnen, Bunkeflostrand och Hyllie Allé. Däremot sa politikerna nej till ett nytt gruppboende på Höja.

Dagens fråga

Cyklar du till jobbet?

  • Nej (71%, 456 Röster)
  • Ja (29%, 185 Röster)

Antal röster: 641

Loading ... Loading ...

Tv

×