Gerry Johansson. Foto: Pressfoto

Skånsk fotograf kan få fotobokspris

Fyra frågor Kulturredaktionen ställer fyra frågor till den skånska fotografen Gerry Johansson som är nominerad till Svenska Fotobokspriset för sin bok Tokyo med motiveringen: ”Gerry Johansson destillerar ur en myllrande storstadsmiljö fram en stramt visuell värld. Den kännetecknas av avskalad geometri, ödslighet och en ständigt närvarande absurdism.”

Fakta Svenska Fotobokspriset instiftades 1996. I år utses vinnarna den 22 mars.
Övriga nominerade i år: Kent Klich – Black Friday (Kehrer Verlag), Helga Härenstam – Sunshine & Shadow (Sailor Press), Kalle Assbring – Fadern, Sonen och Göran (Dokument Press) och Mari Lagerquist – Native plants, invasive plants (Sailor Press).

Hur känns det att vara nominerad till Stora Fotobokspriset?
– Lite småtrevligt.

Berätta lite om den nominerade boken Tokyo?
– Mitt första intryck av Tokyo är från 1976 när jag såg sience fiction filmen Solaris av Andrej Tarkowskij. I den finnes en lång scen där två män färdas bland skyskrapor genom ett urbant framtidslandskap. När jag ett par år senare kom Tokyo, för första gången, kunde jag ju se att det bara var en sida av staden. Det är snarare så att Tokyo har en rätt trevlig blandning av trånga gränder och modernistiska stadsdelar.

Har du något speciellt fotoprojekt som du arbetar med nu?
– Jag har rätt många arbeten på gång hela tiden. I vinter har jag varit fyra veckor i USA och fotograferat byar och småstäder.

Vad tro du om dina chanser att vinna Stora Fotobokspriset?
– Ingen aning. Jag har inte sett någon av dom andra böckerna.

Fakta Svenska Fotobokspriset instiftades 1996. I år utses vinnarna den 22 mars.
Övriga nominerade i år: Kent Klich – Black Friday (Kehrer Verlag), Helga Härenstam – Sunshine & Shadow (Sailor Press), Kalle Assbring – Fadern, Sonen och Göran (Dokument Press) och Mari Lagerquist – Native plants, invasive plants (Sailor Press).

×