Långa köer råder vid Öresundsbron efter krocken. Foto: Läsarbild
Läsarbild.
Läsarbild.
Foto: TT
Trafiken på Öresundsbron stoppades i båda riktningar efter två olyckor med flera skadade personer på onsdagsmorgonen. På grund av de långa köerna mot bron stoppades också trafiken på yttre ringvägen vid trafikplats Petersborg i Malmö. Foto: TT

Största olyckan sedan bron öppnade

Malmö Totalt 14 personer har förts till sjukhus i Sverige och Danmark i vad som betecknas som den största olyckan på Öresundsbron sedan förbindelsen öppnade.

Det var klockan 07.49 som polisen larmades om en trafikolycka på Öresundsbron.
Senare stod det klart att två olyckor inträffat. Båda olyckor ska ha skett på högbron i riktning mot Sverige. Räddningstjänst, polis och ambulans arbetade på platsen i samverkan med dansk polis och räddningstjänst.
– Det är tio till tolv fordon, personbilar, som kört ihop, säger Anders Kindberg, inre befäl på räddningstjänsten Syd.
Han berättar att man även fått klippa upp en del fordon.

Vid 11-tiden meddelade polisen att totalt 14 personer förts till sjukhus efter olyckan. Flera uppgavs initialt ha varit svårt skadade. De skadade transporterades till sjukhus i både Danmark och Sverige.

Under räddningsarbetet var bron avstängd i båda riktningar och det rådde långa köer på platsen.
– De stängde av precis vid betalstationen någon minut innan jag kom fram, det är jättelånga köer och en massa utryckningsfordon från svenska sidan. Jag tror att det är solen som kan ha bländat förarna. Vissa i kön har börjat vända och köra i motsatt riktning, säger en Malmöbo som som satt fast i kön.
Trafikproblemen i anslutning till bron var stora enligt Stephan Söderholm vid polisens ledningscentral.
– Det är en del som inte kan anordna sig i kösystemet som försöker backa och då kan det bli ytterligare olyckor och det vill vi undvika. Vissa tar egna initiativ och det gäller att, även om man är stressad för att hinna till något möte, inrätta sig i ledet. Det finns inga alternativ, säger Stephan Söderholm.

Många pendlare satt fast i köerna i över två timmar.
– Just här, vid bron, går det ju inte att dirigera över till någon annan väg, det är den här länken som gäller, säger Stephan Söderholm.

Efter klockan 10 började trafiken åter rulla över bron i båda riktningarna. Vad som orsakat olyckan är ännu inte fastställt.
– Vi har inga uppgifter om att skulle vara halt på platsen, säger Anders Kindberg, inre befäl på Räddningstjänsten syd.

Olyckan är den största som inträffat på Öresundsbron.
– 2005 inträffade en bussolycka med 8 lindrigt skadade, vi har också haft någon seriekrock förut. Men i stort sett har vi varit förskonade från allvarligare olyckor, säger Ulla V. Eilersen, säkerhetschef vid Øresundsbro Konsortiet.

Dagens fråga

Sparar du på vattnet hemma i sommar?

Loading ... Loading ...

Tv

×