Sylvester Schlegel, tidigare trummis i The Ark, kommer i vår med sitt andra soloalbum. På fredag spelar han på KB i Malmö. Foto: Ela Strand

Åter på scenen som en ny man

– Som jag har längtat!
Fredag den 17 februari kommer Sylvester Schlegel tillbaka till sin gamla hemstad Malmö för en spelning på KB. Med sig har han ett nytt band, nya låtar, nytt sound - och en ny Sylvester Schlegel.

Den 21 april kommer hans platta Det kommer gå, allt kommer bli bra. Det blir den förra The Ark-trummisens andra soloalbum. Hittills har han släppt låtfilmen Det kommer gå i regi av Henrik Nyblom och singeln Återfall. Den senaste kom för någon vecka sedan. Gensvaret har varit överväldigande positiv, något som bidrar till att Sylvester längtar ut.
– Jag har inte varit i Malmö på länge, men jag har mycket kompisar kvar där, så det ska bli kul att visa dem det jag håller på med nu, säger han på telefon från Stockholm.

Att byta stad och rensa bordet var en del i den förnyelseprocess som han gått igenom de senaste åren.
– Det var en process som började för flera år sedan, en tid för ifrågasättande och förändring. Jag har bytt liv, umgänge, musik, band … allt! Och allt hörs i musiken, som handlar om att försöka förstå sin samtid och sig själv.

Du skriver i pressmaterialet att du sålt din gamla skivsamling och raderat Spotifylistan?
– Jag har blivit trött på mina referenser och mitt sätt och lyssna. Det finns så mycket annan musik som inte låter som det jag är bekant med.
Det har gått åt mycket tid och energi till omvandlingen och ”Sylle” har gått all in för den.
– Jag har förbjudit mig själv att göra som jag brukar. Jag har gått in med en annan inställning, ett annat sätt att spela in, annat sätt att skriva låtar.

Några frågor som Sylvester ställde sig var ”Vem är man?” ”Vart är man på väg?”

Har du fått reda på mer om det tycker du?
– Framför allt har jag insett att man aldrig blir färdig. Människan är ständigt i förändring och det måste man tillåta sig att vara. Man måste röra sig framåt hela tiden, även när man blir äldre och även om man måste kasta bort allt man byggt upp.

Gjorde du det?
– Ja, det kändes viktigt och nyttigt att röra sig framåt och inse att man kommer att hålla på med sökande så länge man lever. Man behöver inte nöja sig med att saker och ting är som de alltid varit. Livet är spännande! Man kan försöka räkna ut hur det ska gå, men livet går inte att förutse.

Sylvester Schlegel låter inspirerad när han talar om sitt nya liv och sin nya musik.
– Och det har varit inspirerande de senaste åren, säger han.
På turnén, som startar i Växjö den 16 februari kommer Sylvester och hans nya band, men medlemmar från Melody Club och Kent bland annat, att spela mycket från kommande plattan.
– Jag spelar några gamla låtar också, men vi försöker stöpa om dem i den formen som jag jobbar med nu. Det finns ingen anledning att blicka bakåt eller spela dem som de lät då.

Vad har du fått för respons för Det kommer gå och Återfall?
– Jag har fått otrolig respons, speciellt för titellåten, som ju bara släpptes som en liten film. Det är fantastiskt många som tycker om den och son lyssnat på den 8 minuter långa filmlåten. Den har visats omkring 50 000 gånger.

Berätta om titeln Det kommer gå, det kommer bli bra?
– I mörka stunder har jag kommit på mig själv med att säga det till mig själv. Det är som ett mantra som man tar till för att komma vidare. Jag tycker det är en fin titel och ord som behöver sägas och höras. Jag har haft stor nytta av de orden själv och jag hoppas att andra också kan ha nytta av dem, säger Sylvester Schlegel.

×