Foto: TT
Foto: TT
Foto: TT
Foto: TT
Foto: TT

”Det goda samhället är starkare än gängen”

Under måndagen gästade inrikesminister Anders Ygeman Malmö.

– Staten och det goda samhället kommer alltid att vara starkare än gängen.

Det var inrikesminister Anders Ygemans slutsats när han på måndagen besökte Malmö, inbjuden av kommunstyrelsen för att diskutera hur tryggheten och säkerheten i staden kan bli bättre.

13 mord och många skjutningar ute i stadsmiljön har fått många Malmöbor att känna sig otrygga. Men är Malmö värre än de andra svenska storstäderna, Anders Ygeman?

– Jag tror det finns saker som är värre i Malmö. Samtidigt finns det saker som är mer positiva. Man har vänt utbildningsresultaten mot tidigare. Det skiljer en del mellan städerna, men alla tjänar på en mer nyanserad bild både av vad som är problem och vad som är möjlighet i Malmö.

Många ute på gator och torg i staden vet mycket väl vilka personer som som orsakar de största problemen, men vågar inte säga något. Hur ska man lösa den situationen?

– Det är en av de sakerna vi har jobbat med i dag vid seminariet, nämligen att alla myndigheter – polis, åklagare, men också kronofogde, skattemyndighet, försäkringskassa, miljö och hälsa – ska slå gemensamt mot den organiserade brottsligheten. Då kommer man att kunna plocka bort en hel del av de här personerna, säger Anders Ygeman.

En av anledningarna till att kommunstyrelsen bjöd in Anders Ygeman var att man ville dela med sig av de historier som Malmöborna berättar, men också att man trots alla insatser som satts in upplever att mer behöver göras.

– Min önskan är att alla myndigheter, lokala, regionala och nationella, ska ha ett tydligt uppdrag från oss, att prioritera det dödliga våldet och den grova kriminaliteten. Vi har också en tydlig önskan att polisen får resurser så att de både kan jobba med utredningarna och också se till att de grovt kriminella lagförs, sa kommunstyrelsens ordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh vid ett pressmöte tillsammans med Anders Ygeman och polismästare Stefan Sinteus på måndagen.

Regeringen har redan vidtagit en rad åtgärder. Förra året trädde ett 30-tal nya lagstiftningar i kraft som slår mot den grova brottsligheten och som innebär bland annat möjligheten att plocka av kriminella deras klockor, kontanter och fordon, möjligheten att döma gängledare för brottslighet som de inte förhindrat men haft kännedom om, skärpta straff på många områden, jourdomstolar och snabbare lagföring, dubbla straff för vapenbrott och förslag om hemlig dataavlyssning, utredningar om hemlig kameraövervakning med mera.

Men Ygeman påpekar också att medborgarna själva har ett ansvar att inte göda den grova brottsligheten.

– Om du handlar spriten på närlivs, åker taxi för 59 kronor, klipper dig för 50 kronor eller drar en lina till helgen så är du en del av den organiserade brottslighetens näringskedja. Då är det svårt att ondgöra sig över hur kriminaliteten breder ut sig.

Stefan Sinteus, polismästare i Malmö, upplever situationen som mycket bekymmersam.

Hur lång tid tar det innan de åtgärder ni diskuterar idag ger effekt?

– Det är långsiktiga effekter som blir av det, men vi pratar samtidigt om kortsiktiga aktiviteter, bland annat tillsammans med Malmö stad. Där blir det snabba resultat. Vi funderar på att att hitta andra förebilder för dem som är kriminella, att få dem avprogrammerade och hitta alternativ. Det är ju inte så att vi inte lagför dem. Vi har 1779 domar på de 200 ungdomarna, men de återkommer och fortsätter vara kriminella. Det måste vi se till att bryta, säger Stefan Sinteus.

Dagens fråga

Äter du kött?

  • Ja (90%, 926 Röster)
  • Nej (10%, 101 Röster)

Antal röster: 1 027

Loading ... Loading ...
×