Abdul Aziz är bekymrad och hans barn vill att familjen ska lämna Malmö. – Just nu kör jag min dotter till och från skolan varje dag, berättar han. Foto: Yvonne Erlandsson
Salah Emwiash från Danmark gillar Malmö. Men säkerheten fattas. Foto: Yvonne Erlandsson

”Bättre kontroll av vapen och droger”

Barnen vågar inte gå själva till skolan. De vill lämna Malmö, kanske till Australien. Abdul Aziz vill att det blir utökad kontroll för att få stopp på alla vapen och all droghandel och att det blir fler civila poliser på gatorna.

Abdul Aziz står i sitt grönsaksstånd på Möllevångstorget, inte långt från den plats där det senaste mordet skedde i Malmö. Han önskar att polisen hade bättre kontroll på de kriminella.
– Alla andra vill leva, vill jobba, vill ha det trevligt, leka med barnen och gå på restaurang, säger han.
Receptet för en lugnare stad har han inte. Men kanske ett råd.
– Jag tänker att man behöver fler civilpoliser runtom i Malmö, som kontrollerar och smälter in. Jag var militär i mitt hemland och när vi ser en man eller kvinna vet vi vem det är. Jag tycker också att fler av utlänningarna som kommer hit och som blivit svenska medborgare borde bli poliser. Ungdomarna bara sover bort dagarna, de söker jobb hos arbetsförmedlingen, men det finns inga jobb. Varför ger inte regeringen dem chansen att bli poliser? De förstår de olika kulturerna, säger Abdul Aziz.

Är du själv rädd ?
– Inte för egen del, jag är 53 år gammal. Men jag har barn. Just nu kör jag min dotter varje dag. Hon vill inte gå till skolan. Jag är upptagen och kan egentligen inte lämna mitt jobb. Även när hon slutar lämnar jag mina varor och kör och hämtar henne.
Nu vill barnen lämna Malmö.
– Min 19-åring vill inte promenera hem själv när det är mörkt, säger Abdul Aziz.
Många av dem vi träffar på eller i närheten av Möllevångstorget vill inte prata. De är rädda.
Lars, som vill vara anonym, vill ha tuffare lagar.
– Kriminaliteten expanderar och utvecklas, men i den svenska lagboken händer ingenting. Man kan inte hela tiden åberopa den personliga integriteten. Kriminaliteten är så grov att man måste ändra på lagarna, säger han.
Man håller ju på med att ändra lagarna nu?
– Ja, men vittnesskyddet fick ju blankt nej. Och ofta efterlyser man fler poliser, men det handlar inte om fler poliser utan om folks inställning till livet. Det finns människor som är så onda in i själen att de inte ska vara ute i samhället.
Susanna, en kvinna i 30-årsåldern, tror att bilden av Malmö i media är överdriven.
– Jag tror inte det är så stor skillnad på Malmö och resten av landet som det ges sken av. Jag skulle säga att man måste satsa på att bli av med koncentrationen av folk i bostadsområden som har problem. Det gäller att få folk att blanda sig, men hur man gör det vet inte jag, det får experterna svara på. De som gör det här gör det eftersom de är i en så socialt utsatt position. Gör man något åt det löser man problemen av bara farten, tror Susanna.
Salah Emwiash från Danmark har bott i Malmö i ett och ett halvt år.
– Malmö är ett bra ställe. Det saknas bara säkerhet, säger Salah. De sista månaderna har irakier dödats här i Malmö och vi har haft en demonstration och vi har pratat med en minister och har berättat att vi saknar säkerhet, särskilt på kvällen. Man kan inte gå ut. En annan sak som jag saknar är parkering, säger Salah med ett skratt.

Dagens fråga

Fick du din valda semesterperiod i år?

Visa resultat

Loading ... Loading ...

Webbkryss

×